Šta se krije iza slogana Delta Holdinga „Creating business“?

„Creating Business“ za Deltu je više od slogana. To je misija naše kompanije, smisao i strategija našeg poslovanja, sažeto u dve reči. Delta razvija kompanije – one koje je sama kreirala i one koje je kroz akviziciju pripojila, podiže im tržišnu vrednost, a ako proceni da je povoljan trenutak, onda ih i prodaje. Mi smo jedna svojevrsna „fabrika biznisa“ i slogan to izvanredno oslikava. Zato ga rado koristimo, ne samo u marketinške svrhe, već i upoznavanju novih partnera, prijemu novih saradnika, jer on najbolje govori o nama. U upotrebi je već niz godina i verujem da ga nećemo uskoro menjati jer na izvanredan način, zajedno sa tangramom kao našim vizuelnim identitetom, govori o nama.

Kada je pravo vreme za rađanje novog brenda u okviru kompanije i šta je preduslov da se to desi?

Onda kada se pojavi dobra ideja. Vreme kao faktor nije relevatno i ne sme da bude zaustavljač bilo kakve promene, napretka, inovacija. Naravno, neophodne su i prethodne opsežne analize, pre svega, tržišta, konkurencije, ali i sopstvenih kapaciteta. Kada se poklope pozitivne ocene tih elemenata, onda je dobar trenutak za start. Dakle, ne postoji neko posebno pravo vreme, ne možemo biti zagledani u sebe i pokretati poslove kada to nama odgovara. Okruženje je ključ i kada ćemo se upustiti u novi biznis i razvoj novog brenda umnogome zavisi od zbivanja na tržištu… ali i vizije.

Koliko je teško izgraditi uspešan brend od nule i koju ulogu u tome igra komunikacija?

Sigurno da je teško, ali i kreativno, zabavno, izazovno. Razvoj novog brenda verovatno je jedna od interesantnijih stvari koju možete da radite. Gde je u tome uloga komunikacije? Pa, brend je upravo komunikacija. Najpre, treba da razumete šta ljudi žele, a kada to savladate, onda i da na pravi način to predstavite. Brend mora da ostvari ne samo informisanje, već, pre svega, emocionalno povezivanje sa svojom publikom, a kako to uraditi nego komuniciranjem. Naravno, mislimo na sveobuhvatnu komunikaciju, onu koja se odvija na svakom koraku, a ne samo na advertajzing ili odnose sa tradicionalnim medijima.

Šta je svrha korporativnog brenda budućnosti?

Suština brenda se ne menja. On će i u budućnosti tražiti put da zadovolji neku potrebu svog čoveka, a pre svega da se sa njim poveže i da pokrene emociju. Menjaće se kanali i tehnike, ali svrha brenda u odnosu prema čoveku neće. Brend je iskonska potreba čoveka. Nešto između zadovoljenja želje, igre i emocionalnog odnosa i to se neće promeniti nikada.

Komentari