BRIEF

Lokalna knjižnica želi povećati broj članova i pokazati se kao otvorena institucija koja osluškuje svoje građane. Za potrebe (usled pandemije) modifikovanog sajma polovnih knjiga Booktiga i promociju ustanove, odlučuje COVID-19 situaciju preokrenuti u svoju korist.

IDEJA

U Poreču, mediteranskom turističkom mestu, stanovnici naporno rade čitavo leto, a običaj je u jesen, nakon završetka sezone, nagraditi se putovanjem. Obzirom da je u 2020. godini to bilo nemoguće usled COVID-19 situacije, ponuđena im je alternativa – 100% COVIDfree putovanje! Jer: ‘Books are the plane, and the train, and the road. They are the destination and the journey!’ (Anna Quindlen)

REALIZACIJA

Za aktivaciju korišćeni su stvarni plakati putničkih agencija koje one nisu imali priliku iskoristiti u 2020., a koji su zatim grafičkim elementima karakterističnim za putovanja povezani s naslovima knjiga. Korisnici su tako pozvani da otputuju npr. u Grčku (Ilijada i Odiseja, Homer), Pariz (Trbuh Pariza, Emile Zola), u središte zemlje (Put u središte zemlje, Jules Verne) itd.

Obzirom da se na putovanje ne može bez karata, podeljene su i one (bookmarkeri). Na navedenim materijalima otisnuti su QR kodovi koji su vodili direktno na web stranicu knjižnice, osmišljenu kao ‘booking sistem za putovanja’. Korisnici su tako mogli u pretraživaču ukucati knjigu/destinaciju, pregledati dostupnost, rezervisati ili posuditi knjigu, a zatim poslati e-razglednice sa putovanja u knjižnicu i svojim prijateljima. Dodatno, novim korisnicima i postojećim prilikom prvog pozajmljivanja, poklonjeno je ‘putovanje gratis’ (destinacijska knjiga iz otpisanog fundusa knjiga knjižnice) i na taj način simbolično je održan festival polovnih knjiga Booktiga.

KANALI KOMUNIKACIJE

Print, OOH, PR, Web, Social, direktna distribucija, MKT on Place

REZULTATI

Q4 2020. vs. Q4 2019. (tokom i nakon kampanje):
– Porast broja novih članova: +194.40%
– Porast broja posuđenih knjiga: +221.74%

2020. vs. 2019.
Novoupisani članovi: Nakon pada od -10.3% u 2019. u odnosu na 2018, u 2020. zabežen je rast novoupisanih članova od +34.90%, iako je knjižnica bila zatvorena čak 50 dana. Po okončanju kampanje, porast poseta web stranici porastao je 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Facebook organic reach +23,91%; page engaged users +39.19%; people talking about it +38,15%. Županija je knjižnici za 2021. dodelila +25% više sredstava nego za 2020.

Podrška medija i javnosti: Bez ikakvog ulaganja u PR postignuto je kontinuirano praćenje akcije u lokalnim medijima, a reportaža o kampanji i knjižnici emitovana je više puta na nacionalnoj televiziji HRT i putem društvenih mreža HRT-a. Aktivnost je promovisana i od strane gradonačelnika.

NAGRADE

IDEJA X
IdejaX Grand Prix
IdejaX Zlato Kategorija Turizam, kultura i slobodno vreme
IdejaX Zlato Kategorija COVID
IdejaX Bronza Kategorija Digital
Gradska knjižnica Poreč – Oglašivač godine

EFFIE
Effie Grand Prix
Effie Zlato kategorija Niskobudžetne kampanje
Effie Srebro u kategorija Tematski marketing

MIXX
Mixx Best in Show

RED DOT

ONE SHOW Merrit

European Design Awards

Grand Jury Prize
Gold on Category Promotion, Poster Series

PROJEKTNI TIM

Studio Sonda
Glavni kreativni direktori, copy, dizajn: Jelena Fiškuš, Sean Poropat
Dizajner: Aleksandar Živanov, Junior Designer: Simon Flegar
Vođe projekta: Rafaela Kerin, Mladen Gvozden
Predstavnici Gradske Knjižnice Poreč
Web: Denis Tomljenović, Synet
Klijent: Gradska Knjižnica Poreč

IZJAVA KREATIVNIH DIREKTORA

„Za nas je najveća vrednost ove kampanje činjenica da je dokazala ogromnu moć kreativnosti. U vreme pandemije, sa najminimalnijim zamislivim budžetom uspeli smo povezati zajednicu, skrenuti fokus na bitno (knjige i knjižnicu), ponuditi alternativu, dobiti rekordan broj pretplatnika, a od male lokalne knjižnice učiniti oglašivača godine na najvećem nacionalnom festivalu kreativnosti, u konkurenciji sa globalnim kompanijama i ogromnim budžetima. Najviše su nas razveselile razglednice sa putovanja. Našim sugrađanima smo u doba lockdowna omogućili da probaju specijalitete u Egiptu, jedre bespućima mora, degustiraju vina u Provansi, rešavaju misterije u Parizu itd.“ Jelena Fiškuš i Sean Poropat, Studio Sonda

 

Komentari