KAKO BISTE OCENILI STANJE NA TRŽIŠTU MARKETINŠKIH KOMUNIKACIJA U SEVERNOJ MAKEDONIJI?

Ima dosta prostora za napredak. Za bilo šta, uvek. To je slučaj i sa ovom temom. Puno je kreativne energije, puno kampanja i realizovanih projekata, puno sjajnih ideja, ali istovremeno, moramo još mnogo da učimo, pokušamo, rizikujemo, ulažemo, kako bismo bili bolji. Sigurno je da je ekonomska situacija, a samim tim i niži budžeti dodeljeni marketingu restriktivni, ali to ne bi trebalo da bude prepreka u postizanju postavljenih ciljeva. Veliki je problem što kompanije i dalje vide komunikaciju kao luksuz, a ne investiciju, ne shvatajući u potpunosti njegov doprinos i suštinsku vrednost. Naravno, bilo je puno poboljšanja tokom godina, ali verujem da ima još puno toga da se pokrije. Tu su i trendovi i promene. Kako ih nadoknaditi, pratiti i iskoristiti, posebno imajući u vidu kako se sve brzo menja. Tehnologija menja naš svet bukvalno svakog dana i postavlja nam pitanja – kako bolje razumeti ko su nam kupci, gde ih pronaći, kako ciljati, kako biti ponovo i ponovo relevantan. Dakle, potrebno je da učimo svaki dan, ali to vredi za sve u životu.

U KOJOJ MERI VELIKE KOMPANIJE NA TRŽIŠTU „DIKTIRAJU“ TRENDOVE U MARKETINŠKIM KOMUNIKACIJAMA?

Sigurno je da je njihov uticaj značajan. Veliki brendovi su ti koji mogu lakše uticati, ispričati svoju priču, deliti svoje vrednosti. Triglav osiguranje Skoplje, kao deo najveće grupacije u regionu, koristi komunikacionu strategiju koja je sastavni deo celokupne poslovne strategije i smatra komunikaciju, internu i eksternu, veoma važnom.

Danas klijenti diktiraju trendove više nego ikada pre, posebno mlađe generacije. Milenijalsi, generacija Z, oni tačno znaju šta žele i zašto, zahtevaju odgovorniji, pošteniji i društveno angažovaniji korporativni svet i nemaju vremena za pretvaranja.

DA LI JE MARKETINŠKI I KOMUNIKACIJSKIM STRUČNJACIMA MESTO U TOP MENADŽMENTU KOMPANIJE I KAKO GA OSVOJITI?

Rekla bih da marketinška komunikacija treba da bude sastavni deo svake korporativne i poslovne strategije. Ne radi se toliko o samim pozicijama. Trebalo bi da razumemo da strategiju sprovode svi zaposleni i da svi oni doprinose ugledu, tržišnoj poziciji i percepciji brenda i svako od njih ključan je i važan u primeni postavljene komunikacije i, na kraju, poslovnih ciljeva. Postavili smo misiju, viziju i vrednosti brenda, ali one ne znače ništa ako ih zaposleni ne žive, što je Triglav grupa vrlo dobro razumela. Ovo važi i za naše prodavce i partnere, pa i agencije.

U KOJOJ MERI JE POVERENJE IZMEĐU KLIJENTA I AGENCIJE NAJVAŽNIJE ZA DOBAR POSLOVNI REZULTAT I STRATEŠKO POZICIONIRANJE BRENDA NA TRŽIŠTU?

Agencija je važan deo komunikacionih procesa kompanije. Ako želimo projekte i komunikaciju koja simboliše i isporučuje suštinu brenda, mi, brendovi, treba da osiguramo da tretiramo agenciju kao partnera i da agencija ima sve potrebne informacije, poznaje kompaniju i razume brend kao i njeni zaposleni. Trebali bismo biti otvoreni za njihovu kreativnost i verovati u moć njihovog uvida, oslobođeni svakodnevnih ciljeva i poslovanja.

 

Komentari