BRIEF

“Ja samo prenosim prirodu”, ističe proizvođač Dimitri Brečević. “A priroda je svake godine drugačija pa su uprkos istom teroaru i istoj sorti grožđa, zahvaljujući vremenskim uslovima i moja vina svake godine drugačija.”

IDEJA

Ako su ova prirodna vina zahvaljujući vremenskim uslovima svake godine drugačija, takva mora biti i etiketa. Art direkciju neka vodi priroda.

REALIZACIJA

U saradnji sa DHMZ-om godinama su prikupljani podaci o vremenskim uslovima u vinogradu, a količina padavina iskorišćena je kao varijabla koja najbolje prikazuje različitost kakvoće vina iz godine u godinu. Krugovi prikazuju padavine kroz mesece (od berbe do berbe). Pregled započinje sa oktobrom (prethodna godina), a završava sa mesecom berbe (septembar tekuće godine). Ponašanje prirode doslovno je preneseno na etiketu. Godine 2018. vinar odlučuje sve svoje postojeće etikete zameniti novima, prema navedenom konceptu. Kako bi imao alat za storytelling i prezentaciju, 6 je godina prikupljana kolekcija.

KANALI KOMUNIKACIJE

Obožavaoci prirodnih vina ne mare za oglašavanje, ono ih samo udaljava od proizvoda. Žele vina po preporuci ljudi kojima veruju, a ona se obično predstavljaju na specijalizovanim sajmovima ili vinotekama. Tako je jedini način da vinar komunicira sa svojim potrošačima sam proizvod. Kolekcija je poslata na relevantne adrese distributera te je predstavljana na sajmovima i degustacijama širom sveta.

REZULTATI

Prodor u svetski poznate restorane: npr. Gaggan (Bangkok), Terroir (London), Vero, Local (Venecija)… 50% brža prodaja u 2018. u odnosu na 2017. Distribucija na novim tržištima: Finska, Švedska, Singapur i Japan, a za 2020. lista čekanja za tržišta Holandije, Danske, Nemačke, Norveške. Priču o novoj etiketi na društvenim mrežama preneli su globalno relevantni eno-gastro blogeri.

NAGRADE

(u procesu razvoja kolekcije i pojedinačno)
Cannes Lions (bronza), Ideja X (Grand Prix, gold), Joseph Binder, HDD-a, ADC (gold), Dieline, Worldstar Packaging Award, Eurobest (silver), LIA (gold), Red Dot, REGPAK, CROPAK, One show, Golden drum, Pentawards, CA…

TIM

Kreativni direktori/dizajn/copy: Jelena Fiškuš, Sean Poropat

OSVRT GLAVNIH KREATIVNIH DIREKTORA

“Za nas najveća vrednost ove saradnje leži u činjenici da nas je naučila o odnosu prema prirodi i poštovanju prema njoj. Takođe, velika je inspiracija u pristupu svim drugim projektima. O tome da nas je razmazila po pitanju konzumacije vina, da ne govorimo.” Jelena Fiškuš i Sean Poropat

OSVRT KLIJENTA

(Kao i obično, ne javlja se na telefon jer je u vinogradu ) op. kreativnih direktora.

Komentari