MARINA GRIHOVIĆ, MANAGING DIRECTOR, HEADLINE & DKIT

IRENA ŠARIĆ DOMBAJ, CORPORATE COMMUNICATION DIRECTOR FOR ADRIA REGION, L'OREAL ADRIA

DA LI ŽIVIMO U ERI KRIZE TALENATA?

Živimo u kriznoj eri, odnosno eri koja nam menja navike, način života, način na koji radimo. Svako turbulentno vreme, međutim, baš iznedri velike talante. Nadam se da će se isto desiti i u našoj struci, potrebno je da se samo malo strpimo i naviknemo na neizvesnost.

DA LI ŽIVIMO U ERI KRIZE TALENATA?

Moglo bi se reći, a prikazuje se u dva glavna smera – jedan je potpuni nedostatak kadra u određenim oblastima (npr. IT sektor), a drugi je nedovoljna brzina prilagođavanja postojećih kandidata potrebama tržišta.

KAKO DA AGENCIJA/KOMPANIJA POSTANE POŽELJNI POSLODAVAC I PRIVUČE TALENTE?

Biću potpuno iskrena – poslodavci i agencije danas se bave drugim stvarima koje su povezane za promenu načina poslovanja, odnose sa klijentima i, pre svega, smanjenje ekonomske nesigurnosti. Plašim se da će samo najveći talenti moći da nađu poželjnog poslodavca. A poželjni poslodavac biće svako ko zapošljava. Zato je moja preporuka za mlade, a iza sebe ima 30 godina radnog iskustva i nekoliko kriza, budite strpljivi, ali ne odustajte od ideja i snova.

KAKO DA AGENCIJA/KOMPANIJA POSTANE POŽELJNI POSLODAVAC I PRIVUČE TALENTE?

Kompanije bi trebale biti mesta koja talentima pružaju mogućnosti koje traže, pospešuju njihov rast i transformišu karijeru. To ujedno znači da kompanije treba da osveste svoje kompetitivne prednosti, neprestano rade na stvaranju novih, kreirajući ili prateći HR trendove i kontinuirano komunicirati o tome uz obavezan „walk the talk“.

KOLIKO JE DANAS ZA SVAKOG POSLODAVCA VAŽAN EMPLOYER BRANDING?

Mislim da je odnos unutar jedne agencije/kompanije i međusobno poštovanje na relaciji poslodavac-zaposleni, uvek bio od esencijalne važnosti i za uspešno poslovanje i dobre rezultate. Važno je da se dele neke iste vrednosti i ambicije, a onda i svaki employer branding može da se promoviše na razne načine.

KOLIKO JE DANAS ZA SVAKOG POSLODAVCA VAŽAN EMPLOYER BRANDING?

U želji da privuku najbolje stručnjake kompanije su podstaknute na stvaranje boljih uslova, praksi, kulture, boljeg načina razvoja zaposlenih i organizacije i veće vrednosti za svoje zaposlene. To je uslov za dobar employer branding koji se postiže komunikacijom stvarnih događanja iz kompanije i stvarnih i dobrih praksi u poslovanju i odnosu prema zaposlenima.

DA LI JE B2E MODEL POSLOVANJA BUDUĆNOSTI?

Uvek bio i ostaće.

DA LI JE B2E MODEL POSLOVANJA BUDUĆNOSTI?

B2E je već poslovni model sadašnjosti, jer nove generacije sve više dovode mentalitet kupca na svoje radno mesto tj. traže specifično iskustvo zaposlenja koje im omogućava individualizovane rasporede, pogodnosti i sadržaj uloga. Ulazimo u eru gde pristup „jedne veličine koja odgovara svima“ više neće funkcionisati.

JEDAN TREND ZA 2021.

Digital – kroz razne kanale i ideje.

JEDAN TREND ZA 2021.

Svet se naglo promenio tokom poslednjih nekoliko meseci, pa iako se ova promena može činiti privremenom verovatno će podstaknuti ponašanja koja će trajno transformisati budućnost rada. Kompanije će se, između ostalog, morati dodatno truditi oko „employee engagementa“ ponajviše kroz jačanje strategije društvene odgovornosti, ali i raditi na temeljnoj promeni organizacijske kulture. Osim toga, veštačka inteligencija postaje sastavni deo većine new-age HR tehnologija što će pomoći u pokretanju ove transformacije.

Komentari