Marketingom se bavim već 18 godina. Igranjem modernih društvenih igara nekih 6 godina. A upravo sada sam shvatio da sam izabrao hobi koji jako nalikuje mojoj radnoj svakodnevici. Kada sam bolje promislio, shvatio sam da igranje direktno utiče i na posao i to u više aspekata.

Dinamika

Iako na prvi pogled mirna i statična, industrija igara dosta je slična dinamici advertisinga. Godišnje proizvede oko 3.000 igara – svaki dan se stvori nekolicina igara, baš kao i kampanja. To je sve popraćeno stručnim sajmovima, konvencijama i nagradama – baš kao i u advertisingu. U oba slučaja potrebno je pratiti sve što se događa i naučiti filtrirati ono važno, uticajno i kvalitetno od mase prosečnog, lošeg i nerelevatnog.

Produkcija

Najbolje ideje mogu ispasti loše ako nemaju adekvatnu produkciju. I obrnuto. Za nove igre angažuju se umetnici koji rade kompletan art, kao i za kampanje. Uvek se traži ono novo ime, onaj novi stil koji će se istaknuti iz mora sličnih.

Segmentacija

Moderne društvene igre vrlo su segmentirane i pokrivaju niz interesa i stilova igranja – teške strateške igre, lagane party igre, porodične igre, igre dedukcije, narativne igre, igre za jednog igrača i još mnoge druge. Uz tip igre tu je i mnoštvo tema – od najpopularnije teme trgovanja na Mediteranu do gradnje gradova, vozova, zombija, zmajeva ili pak naučne fantastike. Za svakoga postoji igra u kojoj će uživati. To ujedno znači i da postoji veliko tržište i niz segmenata koji se mogu otkriti i dosegnuti novim kombinovanjima tipova i tema igara. Dobra je to lekcija za identifikaciju novih segmenata potrošača i prilikom izrada komunikacijskih strategija, zar ne?

Strategija i taktika

Uz toliko raznoliku ponudu, jasno je da svaka igra zahteva drugačiji pristup u smislu načina igranje, a i samom pristupu. Unutar zadatih pravila potrebno je naći optimalne taktike za uspeh i pobedu. Ali i izvan toga, često je važnije znati dobro „čitati“ ostale igrače i lukavo voditi meta igru van rubova ploče. I u advertisingu je često ono najbitnije za uspeh neizgovoreno i van briefa. I uvek pomaže odmaknuti se od stola, hrpe posla i ideja, kako bi se sagledala šira i celovita slika.

Društvo

Osim poznavanja pravila igre, jednako je važno sa kim se igra. Odabir suigrača i/ili protivnika ključan je za pobedu. Kod igara, najčešće postoji „core team“ tj. društvo sa kojim se najčešće igra. No isto tako priključuju se novi igrači, neki izlaze i traže se zamene. Baš kao i u agenciji – core team se nadopunjuje novim talentima, odabranim saradnicima za projekat i klijentima koji zahtevaju nove pristupe i energiju za neke nove partije igara.

Zabava

Na kraju, bilo da se radi o hobiju ili poslu, i jedno i drugo treba da bude zabavno i užitak!

Komentari