NATAŠA PAVLOVIĆ, DIREKTORKA MARKETINGA, MERCATOR-S

VIKTORIJA RADOJEVIĆ MAVRIČ, IZVRŠNA DIREKTORKA MARKETINGA I RAZVOJA, MERCATOR GROUP

U KOJOJ MERI BRENDOVI I NJIHOVE KAMPANJE UTIČU NA KULTURU NEKOG PODNEBLJA I OBRNUTO?

Komunikacija, ako nije kulturno relevantna, teško da može da bude zapažena i da probudi emocije ciljnoj grupi kojoj se obraća. Brendovi su postali deo kulturne scene, da li kroz sopstvenu produkciju ili kao partneri, patroni kulturnih sadržaja, aktivan učesnik u životu zajednice koji ima moć da kroz saradnju učini nešto za dobrobit zajednice kao celine. Brendovi imaju mogućnost da promene svet na bolje, a globalna istraživanja pokazuju da mlađi potrošači veruju da brendovi mogu imati veći uticaj na pozitivne promene nego čak i sami sistemi.

U KOJOJ MERI BRENDOVI I NJIHOVE KAMPANJE UTIČU NA KULTURU NEKOG PODNEBLJA I OBRNUTO?

Brendovi i kampanje brendova utiču na okolinu tako što je osvešćuju o temi koja se plasira. Poruka mora biti jednostavna i razumljiva za svakog pojedinca da bi uspela da utiče na njega.

DA LI BRENDOVI MORAJU DA PRATE NAVIKE I POTREBE LOKALNIH POTROŠAČA?

Apsolutno. U današnjoj ekonomiji ništa nije važnije od “customer centric” pristupa. Razumevanje navika i potreba lokalnih potrošača izuzetno je značajno u današnjem digitalizovanom svetu, gde potrošači očekuju da ih znamo, razumemo i ne samo pogodimo, već i predvidimo buduće potrebe. Posedovanje lokalnog znanja i razumevanja od ključne je važnosti kako bismo ostali relevantni.

DA LI BRENDOVI MORAJU DA PRATE NAVIKE I POTREBE LOKALNIH POTROŠAČA?

Apsolutno. Svako podneblje ima svoju kuturu i navike potrošača i brendovi moraju da im se prilagode na najbolji mogući način, poštujući strategiju brenda ili kompanije.

Ali kako su navike nastale, tako se mogu i menjati, samo što je za to potrebno puno vremena i šire delovanje. Kao i situacija. Ali postoje i drugačiji primeri koje valja spomenuti. COVID-19 neminovno menja navike i neke od tih promena potrošači će zadržati i one će trajati. Potrebno je samo pratiti situaciju, prilagođavati se promenama i brzo na njih reagovati.

MOŽE LI REGIONALNI ILI GLOBALNI BREND POPRIMITI ODLIKE LOKALNOG BRENDA I NA KOJI NAČIN?

Globalni brend često i nema težnju da bude lokalni, jer u tome i jeste ključna diferencijacija. Svako ima svoju strategiju ulaska na tržište i razlike se vide od tržišta do tržišta. Kada su u pitanju regionalni i lokalni brendovi, naše podneblje je malo specifično. Kod nas regionalni brendovi imaju i status lokalnog brenda – smatraju se „našim”.

MOŽE LI REGIONALNI ILI GLOBALNI BREND POPRIMITI ODLIKE LOKALNOG BRENDA I NA KOJI NAČIN?

To je u stvari ključni zadatak nas u marketingu, jedino ukoliko neko odluči drugačije. Tako da, naravno da može, samo treba naći pravi put da se to i uspe.

ZAŠTO JE VAŽNA PODRŠKA LOKALNOJ ZAJEDNICI I TESNA SARADNJA BRENDOVA I MALIH PROIZVOĐAČA?

Podrška lokalnoj zajednici i proizvođačima aktuelnija je nego ikada ranije. Mi godinama unazad radimo na podršci domaćoj privredi. Čak 97% vrednosti prometa ostvarimo u saradnji sa domaćim kompanijama. A koliko je važno možemo pokazati na konkretnom primeru. Pre pet godina, zajedno sa tada malim lokalnim proizvođačima, stvorili smo proizvode pod brendom “Ukusi moga kraja”. Danas u tom portfoliju imamo preko 30 proizvođača i više od 200 proizvoda. Svi oni napravljeni su prema tradicionalnoj recepturi i od sirovine koja je nastala u Srbiji. Na taj način želeli smo da sačuvamo tradicionalne srpske kvalitetne proizvode, da pomognemo malim srpskim proizvođačima da dođu do kupaca u celoj Srbiji i da se na taj način razvijaju i rastu. Ponosni smo da je naš brend prepoznat kako od strane potrošača koji su potvrdili kvalitet ovih proizvoda, tako i da smo prvi trgovinski lanac koji je dobio žig Čuvarkuće za proizvode “Ukusi moga kraja”.

ZAŠTO JE VAŽNA PODRŠKA LOKALNOJ ZAJEDNICI I TESNA SARADNJA BRENDOVA I MALIH PROIZVOĐAČA?

Govoriću možda najbolje na primeru naše kompanije, jer je možda tako najlakše objasniti. Mercatorova strategija temelji se na dugoročnim odnosima sa lokalnim i regionalnim dobavljačima. Usmerenost u lokalne i domaće brendove ključna je, kako za razvoj slovenačkih dobavljača i dobavljača u regionu, tako i za dalji razvoj lokalne proizvodnje i tržišta. U našom srži poslovanja pored podrške isto tako utkana je i pomoć, saradnja i donacija. Jer malo je potrebno da postane veliko.

DA LI JE BREND ŽIVO BIĆE?

Nekadašnji CEO Disney-a, Michael Eisner rekao je da je brend živo biće koje se vremenom kumulativno obogaćuje ili podriva kao posledica hiljadu malih gestova koje činimo svakodnevno. Brendovi su, rekla bih, pre poput živih bića. Oni su rođeni, komuniciraju i reflektuju različita ponašanja, pomažu nam, razvijaju se i rastu. Oni nam pomažu da napravimo izbor, a povezivanje sa njima govori nešto i o nama.

DA LI JE BREND ŽIVO BIĆE?

Nasmejaću se, jer to je nešto što mi je uvek pomoglo… Svaki put kada sam želela da na najlakši način objasnim, pojasnim, naučim nekoga, koristila sam upravo to – da zamislimo da je brend živo biće, koje ima svoje osobine, izgleda na takav način, tako se ponaša, tako živi i socijalizuje se itd. Tako daaaaa, može u svakom trenutku, pa čak i samo u mislima postati. Brend živi, menja se, raste i stari. Dolaze novi, koji stare zamenjuju i tako se obrće životni ciklus.

Komentari