Slovenska oglašivačka komora proglasila je Mercator oglašivačem godine 2021. u Sloveniji. Šta ovo priznanje govori o kompaniji i njenom pristupu marketinškim komunikacijama?

VIKTORIJA: Mercator je oglašivač sa više od 70 godina tradicije prisutnosti u komunikaciji na slovenskom tržištu, koji uvek vodi računa o doslednosti i kreativnosti svojih marketinških poruka i sledi jasno postavljenu strategiju. Sa dugotrajnom nadogradnjom i inovativnim komunikacijskim projektima, Mercator ostaje relevantan brend, koji kroz aktivnosti uspešno povezuje kupce, dobavljače i lokalne zajednice. Mercator je u 2021. godini dodatno učvrstio svoju poziciju na tržištu kroz doslednu komunikaciju, istovremeno ulazeći u brend sa jasnom vizijom, strategijom i marketinškim i komunikacionim projektima, kako bi odgovorio na izazove savremenog doba i ostao relevantan savremenom potrošaču. I to je jedan od ključnih ciljeva svakog brenda, koji želi da se dugoročno i efikasno poveže sa svojim korisnicima.

Zašto je važno za jedan brend da vodi brigu o konzistentnosti i kreativnosti svojih marketinških poruka i sledi jasno postavljenu strategiju? Šta to danas konkretno znači?

ANDREJA: U Mercatoru kreiramo sve naše komunikacione aktivnosti i kampanje kroz prizmu arhetipa brenda, tj. arhetipa ‘machmacker-a’, vrednosti poverenja, bliskosti, pristupačnosti i orijentacije u razvoju. Na ovim osnovama postavili smo temelje unutrašnjeg i spoljašnjeg brenda Mercator, a koji su osnova za pripremu i implementaciju marketinške i komunikacione strategije, uz dalje definisanje naših ključnih prednosti i tačaka razlike na tržištu. Jasno postavljena strategija sada je od suštinskog značaja za uspešno delovanje i ključni je putokaz za implementaciju postavljenih ciljeva na putu ka efikasnoj realizaciji. Mnoge marketinške i komunikacione nagrade koje smo osvojili u protekloj godini potvrda su za nas da smo na pravom putu.

Koje kampanje i komunikacijske aktivnosti su obeležile 2021. u Mercator Slovenija? Po čemu su one inovativne i drugačije?

VIKTORIJA: Mercatorov komunikacijski otisak je 2021. godine obeležio niz prepoznatljivih projekata i inovacija u dolasku do publike i korišćenju medija. Čak i kada je reč o klasičnim „retail“ kampanjama, Mercator je pokazao da može da pronađe kreativna i inovativna medijska rešenja, a takva je bila nagrađivana serija „isečenih“ bilborda za program delikatesa. U 2021, treću godinu zaredom, lokalne zajednice i osnovne škole širom Slovenije bile su uključene u projektu Mali šef Slovenije. Osim odlične gledanosti emisije, uspeli smo da aktiviramo i preko 300.000 kupaca, koji su kroz kupovinu glasali za svoje favorite. Pobednici su osvojili nagradu za svoju školu, a Mercator je pored nagrada na Slovenačkom oglašivačkom festivalu dobio i prestižnu Effie nagradu za ovaj projekat. Projekat se sada nastavlja i ulazi u svoju petu sezonu. Prošle godine smo realizovali i sopstvenu inovaciju u oblasti medija i pokrenuli M Soseska digitalnu platformu. To je ambiciozan sadržaj i marketinški projekat, koji je pored SOF nagrada dobio i priznanje na WEBSI konkursu. Krajem godine realizovali smo i inovativni program lojalnosti – Selo iz bajke, sa kojim smo aktivirali celu Sloveniju.

U kojoj meri je važno usklađivanje interne i eksterne komunikacije u kompaniji i koliko su zaposleni ključni faktor u postizanju uspeha na tržištu?

ANDREJA: U Mercatoru smo svesni da se uspeh kompanije zasniva na ljudima koji rade u njoj, ali i da smo došli na poziciju jedne od najvećih kompanija u regionu uz pomoć kvalifikovanih i entuzijastičnih zaposlenih. Stoga je održavanje brenda poslodavca jedan od ključnih strateških zadataka. U okviru projekta pokretanja brenda poslodavac, sproveli smo niz aktivnosti u kojima je učestvovalo preko 10.000 zaposlenih u kompaniji. Sa željom da se više povežu jedni sa drugima, a pod našim emloyer branding sloganom – Povezani stvaramo najbolji komšiluk. Pored niza aktivnosti sa zaposlenima, priče i viđenja kolega stavljamo i u Mercatorov film sa zaposlenima. Uspešan projekat lansiranja employer branding kampanje krunisan je sa dve nagrade Best Employer Brand Award i nagradom Prizma.

Komentari