Kako izleda marketing iz ugla restricted industrije? Gde vidite izazove, a gde potencijale?

IQOS je brend sa velikom svrhom koji je ispred sebe postavio izuzetno ambiciozan cilj da u potpunosti zameni cigarete boljim alternativama i na taj način ostvari misiju sveta bez duvanskog dima. Ovako velika svrha zahteva edukaciju potrošača i motivaciju da promene svoje navike. Marketari znaju da je menjanje navika i upoznavanje potrošača sa novom kategorijom uvek izazov. Za nas je ovaj posao utoliko teži sa svim ograničenjima koja naša industrija nameće – i u pogledu poruka koje šaljemo i u pogledu kanala komunikacije koje imamo na raspolaganju da dođemo do punoletnih pušača. Verujem da naš potencijal leži u tome da pronađemo nove načine da konzistentno gradimo jedan progresivan i inovativan brend.

Na koji način IQOS pronalazi nove kanale komunikacije sa svojom ciljnom grupom?

U osnovi naših inovativnih duvanskih proizvoda su nauka i tehnologija. Svesni toga da naučne poruke često nisu jednostavne za razumevanje i zahtevaju vreme da budu shvaćene i prihvaćene, stalno tražimo nove načine kako da naučne benefite predstavimo punoletnim pušačima na jednostavan i relevantan način. Prikazivanje benefita na iskustveni način nam se do sada pokazalo najefikasnije, a tu su i digitalni kanali koji nam pomažu da IQOS tehnologiju objasnimo i pomognemo da ona stigne do punoletnih potrošača. Pored toga, saradnje sa drugim lokalnim brendovima i pojedincima sa kojima delimo vrednosti nam, takođe, pomažu da budemo relevantni, stignemo do naše ciljne grupe, gradimo i povezujemo IQOS zajednicu. Svesni njene raznolikosti, ni naš pristup ne može da bude one-size-fits-all već izgradnja takozvanih taste communities oko tema koje su našim potrošačima važne i definisanje dodatne vrednosti koju IQOS kao brend može da donese kroz proizvod, servis i unikatna iskustva. Uspešnu realizaciju ovog pristupa omogućava nam i naš CRM sistem koji konstantno unapređujemo kako bi bili u mogućnosti da personalizujemo komunikaciju i potrošačima pružimo korisničku podršku.

Iz ugla duvanske industrije, mogu li nove tehnologije potpuno da zamene offline iskustvo?

Za nas je izuzetno važna direktna komunikacija sa potrošačima, offline kroz različite događaje i aktivnosti, kao i online kroz našu gore pomenutu CRM bazu. Uz to razvijamo i druge platforme kao što je IQOS Club, koji nam pomažu da sve naše aktivnosti prenesemo i damo im veći reach. Na taj način postižemo sinergiju različitih komunikacionih kanala online i offline. Takođe, stalno tražimo načine da kroz nove tehnologije potrošačima približimo našu kategoriju. IQOS je to dokazao i kroz lansiranje svoje prve NFT kolekcije, koja je realizovana u sardanji sa EXIT festivalom i jednim od najvećih elektronskih umetnika današnjice DJ Maceo Plexom.
Foto: WARP STUDIO

Komentari