Kao uvod za panel „Confluence marketing – da li se isplati?“, koji je održan početkom juna na forumu IZAZOV 2020, agencija Digital Element kreirala je istraživanje koje je imalo za cilj da proveri kretanje engagementa kompanija i najrelevantnijih online influensera na društvenim mrežama Instagram i Youtube tokom krize izazvane virusom COVID-19.

U maju mesecu, na još jednom panelu posvećenom influencer marketingu, u organizaciji Marketing mreže, iznet je podatak da je velikom broju online influensera stopirana većina kampanja i da je procena da im je prihod od saradnje sa brendovima i kompanijama opao za više od 90%. Kao odgovor na ovo, Digital Element istražio je da li se, usled krize izazvane pandemijom, takođe, smanjilo i ulaganje brendova u sadržaj na sopstvenim kanalima.

Tadašnji izveštaj urađen je za period mart-maj i tada je obećano da će se trendovi pratiti u narednim mesecima kako bi se videlo da li tržište pokazuje znake oporavka.

Istraživanje je urađeno na reprezentativnom uzorku od TOP 30 kompanijskih/brend i influenser naloga po ukupnom ostvarenom engagementu u datom mesecu za period mart – jul 2020.

Instagram

Primetno je da je engagement top korporativnih i brend naloga, nakon konstantnog pada, počeo da pokazuje znake oporavka. Ova činjenica posebno ohrabruje ako se ima u vidu da je engagement brend stranica uglavnom u velikoj korelaciji sa budžetima koji se ulažu u oglašavanje ovog sadržaja. Samim tim, možemo zaključiti da su brednovi nakon početnog šoka izazvanog pandemijom, počeli da se oporavljuju i da ulažu veća sredstva u oglašavanje. Sa druge strane, engagement top influensera je, takođe, nastavio da raste posle manjeg pada i sada je čak na višem nivou nego pre krize.

Youtube

Kada je Youtube u pitanju, podaci su još značajniji. Broj pregleda sadržaja brendova je, posle pada u prvim mesecima krize, već dva meseca u porastu. Iako je nivo i broj pregleda i dalje daleko od onoga koji je bio pre početka krize, trend rasta je vidijiv i biće zanimljivo videti da li cifre mogu da se vrate na staro pre završetka godine, a imajući u vidu da veliki broj kompanija ipak ima najviše aktivnosti u poslednjem kvartalu godine. Pregled sadržaja influnesera imao je blagi pad u mesecu julu. Ovde će biti interesantno videti na koji način će uticati povlačenje sa Youtube-a najpopularnijeg srpskog jutjubera – Bake Praseta.

Da li je kriza prošlost?

Ako govorimo o brojkama, vidljivo je da je engagement brendova počeo da pokazuje ohrabrujuće znake oporavka. Sa druge strane, influenseri koji mahom ne zavise od budžeta za oglašavanje već se njihovi rezultati baziraju na popularnosti sadržaja koji objavljuju, kao i na vernosti njihove publike ili ostaju na nivou pre krize ili nastavljaju da rastu.

Biće zanimljivo videti u narednim mesecima da li su ovi znaci oporavka kod kompanija najava velikih ulaganja u promociju sadržaja u poslednjem kvartalu kada najveći broj kompanija tradicionalno troši najviše novca na oglašavanje. Iako je već sada jasno da cifre neće moći da se porede sa onim iz 2019. godine i sa periodom pre krize, postoji mogućnost da poslednja tri meseca dodatno najave oporavak tržišta i da na taj način uliju novi optimizam celoj industriji za novu i nadamo se uspešniju 2021. godinu.

Što se tiče influensera, kao što znamo, njih je kriza, takođe, jako pogodila. Pored smanjenih kompanijskih budžeta za influencer marketing, aktuelan je bio i slučaj Bake Praseta koji se povukao sa Youtube-a posle javnog skandala u koji je bio uključen. Ovaj slučaj svakako je dodatno poljuljao poverenje brendova i kompanija u influensere i biće interesantno videti kako će se influenseri snaći u ovim novim okolnostima. Činjenica je da njihov sadržaj i dalje ostvaruje odlične rezultate kada je engagement u pitanju, ali je i činjenica da će kompanije, usled manjih budžeta i negativnog publiciteta vezanog za influensere, vrlo oprezno pristupati novim saradnjama.

 

Komentari