DOMEN MAVRIČ, DIREKTOR ZA RAZVOJ POSLOVANJA , AVI - AGENCIJA VRHUNSKIH IDEJ (SLOVENIJA)

MILENA MIJATOVIĆ, VLASNIK , MINT CREATIVE AGENCY BANJA LUKA

KAKO BISTE OCENILI TRŽIŠTE MARKETINŠKIH KOMUNIKACIJA U SLOVENIJI U ODNOSU NA OSTATAK REGIONA?

Moram da priznam da su razlike velike, iako se mi svi trudimo da reginonalno sagledamo stvari i probamo aktivnosti da integrišemo, ali nažalost to nije dobar potez. Pratimo puno regiju i sve aktivnosti klijenata i konkurencije. Razlike su velike po zemljama. Na primer, u Sloveniji više vučemo ka germanskom pristupu. Najčešće naši klijenti kažu “Slovenija – Evropa”. Dok u zemljama u regionu imamo i onih balkanskih karakteristika “lako ćemo”. Moram napomenuti da Slovenija ima prostora još kreativno da se razvija, konzervativniji smo nego što bismo trebali biti i previše se bavimo strategijom. Egzekucija može biti brža ako mene pitate i isto tako mogli bismo se više “opustiti“. Mi kao agencija pokušavamo da naše klijente tome edukujemo jer to je naš moto. Budimo kreativni, drugačiji i nesvakidašnji.

KAKO BISTE OCENILI TRŽIŠTE MARKETINŠKIH KOMUNIKACIJA U SLOVENIJI U ODNOSU NA OSTATAK REGIONA?

BiH je u stagnaciji već dugi niz godina. U odnosu na region zaostajemo mnogo. Tržište je neuređeno i oslabljeno, transparentnost oglašavanja je upitna. Agencije su prepuštene same sebi. Bez obzira na takvu situaciju smatram da smo rasadnik kreativnih ljudi koji imaju mnogo toga da ponude. Ideje više nisu ograničene na lokalno tržište, zahvaljujući internetu – celi svet nam je tržište.

KO UREĐUJE STRUKU U SLOVENIJI?

Jako smo ponosni na sva naša udruženja koja imamo. Njihova uloga je velika kod nas. Pomažu puno klijentima, pomažu i nama i po pitanju struke i po pitanju pravne regulative.

KO UREĐUJE STRUKU U SLOVENIJI?

U BiH postoji popis brojnih zakonskih i podzakonskih rešenja, ali ne i sveobuhvatan zakon koji bi regulisao naše tržište. Nažalost, nemamo ni jako udruženje koje bi na najbolji način zastupalo interese struke. Inicijativa postoji, čini mi se sada mnogo veća nego pre nekoliko godina kada ideja o formiranju udruženja nije uspela. Kreativne industrije su svugde u svetu pokretač sveukupnog privrednog razvoja. Nadam se da ćemo se u kratkom vremenskom roku ujediniti i postaviti standarde.

NAŠA AGENCIJA - IZLAZI ILI NE IZLAZI NA PITCHEVE?

Pitchevi su sada neminovni. Puno je agencija, puno je zahteva klijenata i svi bi nešto “out of the box”. Ali najčešće ne znaju kako da struktuiraju svoje želje i zahteve. Zato i sami klijenti žele pitcheve da čuju što više ideja. Mi to kao agencija razumemo, učestvujemo ukoliko vidimo priliku da možemo da pokažemo svoje znanje, umeće i ideje i isto tako ako zaista vidimo da je pitch otvoren i iskren. Isto tako i ne prihvatamo učešće ukoliko smo prezauzeti i ne možemo se 200% posvetiti, jer kvalitet i zadovoljstvo klijenta nam je na prvom mestu.

NAŠA AGENCIJA - IZLAZI ILI NE IZLAZI NA PITCHEVE?

Izlazimo na pitcheve. To je deo agencijske kulture. Svakom prilazimo sa punim žarom i željom da damo najbolje od sebe. Pitch nam je, ujedno, i prilika da pobegnemo od svakodnevnih operativnih poslova, svaki nam dođe kao novi izazov u kojem iskušavamo sopstvene granice.

U KOJOJ MERI SU KLIJENTI U SLOVENIJI SPREMNI ZA HRABRE I INTEGRISANE KAMPANJE KOJE IZLAZE IZ GRANICA OČIGLEDNOG?

Ima još puno prostora ako nas pitate.

U KOJOJ MERI SU KLIJENTI U SLOVENIJI SPREMNI ZA HRABRE I INTEGRISANE KAMPANJE KOJE IZLAZE IZ GRANICA OČIGLEDNOG?

Što se tiče domaćih klijenata i brendova ne bih rekla da su spremni iskoračiti iz “zone sigurnosti”. Sa druge strane, možemo dosta naučiti od svetskih brendova koji imaju veliki udeo u oglašavanju na tržištu BiH. Naravno da nije samo do klijenata, veliku odgovornost nose i agencije koje bi trebale da edukuju klijente, ponude inovaciju i istraju u svojoj ideji.

ŠTA BOLJE "PROLAZI" KOG KLIJENATA U SLOVENIJI - DRUGAČIJA IDEJA ILI KVALITETNA EGZEKUCIJA?

I jedno i drugo. Nema dobre ideje bez kvalitetne egzekucije!

ŠTA BOLJE "PROLAZI" KOG KLIJENATA U SLOVENIJI - DRUGAČIJA IDEJA ILI KVALITETNA EGZEKUCIJA?

Jedno ne bi smelo da isključuje drugo. U protivnom imamo rezultat opisan u statusu – znam te greško kada si dobra ideja bila.

KLIJENTIMA RADIJE SAVETUJEMO - TRADICIONALNE MEDIJE ILI ONLINE MEDIJE?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Puno zavisi od ciljeva projekata i ciljne grupe. Tako da nije isključivo. Najčešće je rešenje dobra kombinacija. No u određenim situacijama imali smo i samo online projekte koji su dali odlične rezultate sa malim ulaganjima. Tradicionalni mediji u našoj regiji još dugo će imati jak uticaj.

KLIJENTIMA RADIJE SAVETUJEMO - TRADICIONALNE MEDIJE ILI ONLINE MEDIJE?

U BiH svake godine sve više raste ulaganje u online, ali tradicionalni mediji su i dalje na tronu. Kanale komunikacije biramo u skladu sa ciljnom grupom.

JEDAN TREND KOJI ĆE OBELEŽITI STRUKU U SLOVENIJI U 2020.

Digitalni mediji – mobilne aplikacije! Moram vam dati primer i sve će vam biti jasno. Došao sam u Beograd na poslovni sastanak. Ono što sam oduvek voleo u Beogradu za razliku od Slovenije jeste da taxi čekam maksimalno tri minute. I ovog puta to nisam uspeo. Zovem telefonom i sve je zauzeto, nema odgovora, kasnim. Prolazi prolaznik i kaže “skinite aplikaciju i samo poručite, stiže za 2 minuta”. I zaista, tako je i bilo. E to će biti trend 2020!

JEDAN TREND KOJI ĆE OBELEŽITI STRUKU U SLOVENIJI U 2020.

Kreativnije strategije za digital, porast online oglašavanja, kreiranje novih podkanala, kratki video sadržaji.

Komentari