STIČE SE UTISAK DA CONTENT MARKETINGU U SRBIJI VIŠE NIJE TREND, A S DRUGE STRANE ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA JE ON I DALJE MEĐU TOP 3 IZAZOVA SA KOJIMA SE STRUKA SUOČAVA. KAKO TO OBJAŠNJAVATE?

Moj utisak je da se u Srbiji o content marketingu priča više nego prethodnih godina i da su klijenti više zainteresovani i spremni da ulažu u isti. Izazov postoji, ali, pre svega, u domenu agencija, koje nisu svoje timove, način rada i procese prilagodili izradi sadržaja za digitalne kanale, pa imaju poteškoća da isporuče sadržaj koji je istovremeno kvalitetan, frekventan i digitalno ukalupljen. Naša sreća leži u ranom prepoznavanju ove oblasti i spremnosti da se transformišemo i ulažemo u nova znanja.

ŠTA ZAPRAVO RAZLIKUJE CONTENT KAMPANJU U ODNOSU NA KREIRANJE 365/24/7 SADRŽAJA ZA BREND?

Sadržaja ima puno, ali ono što razlikuje pravu content kampanju od random sadržaja koji se kreira za najrazličitije potrebe jeste strategija. Sadržaj bez valjanog plana, kreative koja nije podržana analitikom i testiranjem, kao i optimizacije sadržaja u realnom vremenu, samo je jednokratni „piece of content“ koji ima i svoju jednokratnu vrednost.

Puno se pričalo o primatu kreative u content marketingu, ali suštinski, bez analitički podržanog digitalnog znanja i ulaganja, rizikujemo neuspešnost kampanje i uzaludno trošenje budžeta. Zato je ključ idealni spoj kreative i digitala koji radi udruženo, ne suprodstavljeno. Mi smo zato ove godine lansirali startap Digital Element, koji je samo pokazao da na tržištu postoji jedan ogroman prostor za Big Data u oblasti domaće content marketing industrije. Tržište je željno digitalne analitike, ali obrađene i prilagođene svakoj kompaniji ili brendu ponaosob.

NA KOJI NAČIN CONTENT MARKETING TRANSFORMIŠE KOMUNIKACIJU BRENDA?

Slobodno mogu da kažem da se pojava content marketinga pokazala kao pravi „game changer“. Zvuči kao mala, jednostavna reč, koja se često karikira, ali zapravo predstavlja sastavni deo strateškog marketing pristupa zato što svim igračima na tržištu pruža jednaku šansu da, sa relativno malim budžetima, dobro isplaniranim taktikama kroz različite formate, privuče i zadrži određenu ciljnu grupu.

Lakoća sa kojom danas potrošači dolaze do velikog broja informacija omogućava im i da temeljno istraže stvari i koriste informacije za donošenje pametnijih odluka o kupovini. A tu na scenu stupa content marketing. Ni jedne novine, radio ili TV kanal ne može prenositi informacije tako brzo među ljudima širom sveta.

Sa druge strane, content marketing uspeo je da, za relativno kratko vreme, digitalizuje čitav proces merenja uspešnosti jedne kampanje, ROI i brzu reakciju tokom kampanje. Nešto sa čime se tradicionalni marketing muči već godinama.

I ono što posebno naglašavam jeste filozofija content marketinga koja drastično menja pristup kupcima i korisnicima usluga, ali i kompanije i brendove gura u građene prijateljstva sa njima, a ne hvatanje njihove slabe tačke i korišćenje medija za nasilno osvajanje njihove pažnje. Content marketing nam pomaže da od “medijskih terorista” postanemo rešavaoci problema potrošača.

NAVEDITE CONTENT MARKETING KAMPANJU KOJA JE PO VAMA OBELEŽILA 2019. GODINU…

Polako se pripremamo za ovogodišnja takmičenja, pa sam tako nedavno imao priliku da gledam veliki broj globalnih kampanja i naišao na Budweiser TagWords. Kampanja je odlična, posmatrano sa dva aspekta: zato što spaja outdoor rešenja čiji tagline završava sa pretragom na internetu i zato što pametno koristi sadržaj koji već postoji na internetu da bi pokazao relevantnost Budweisera u muzičkoj industriji.

Kada govorimo o domaćim kampanjama, biću pristrasan i izdvojiću B2B projekat koji je Represent Communications radio sa Vip mobile, a koji će tek doživeti svoju eskalaciju od septembra. Projekat „Naša Mreža“ odličan je primer kako spojiti dobar biznis content, insight klijenta i potrebe krajnjih korisnika.

Komentari