U 2022. nemamo više prostora za generičke ponude i šalji-mejlove-celoj-bazi pristup. Zašto?

Kada biste imali sve sastojke za pravljenje paelje, da li biste jeli samo pirinač? U doba u kojem postoje sve alatke i tehnologije da lociramo i obratimo se našem potrošaču, zašto bi bacali novac na razgovor sa zidom? Hit and miss postao je skup. Svaku poslatu poruku „plaćamo“ – evrima, impresijama, klikovima ili zauvek izgubljenim potencijalnim lead-ovima, jer smo na prvu promašili. Upravo zato smo u PIKSEL-u, kao inovativnoj digitalnoj kompaniji sa kompletnim uslugama, promenili pristup klijentima – više im ne prodajemo marketinške usluge po cenovniku, već ih edukujemo o novom pristupu, dajući im na raspolaganje obim sati posvećenog tima (sa hibridnom uslugom marketinga, dizajna, developmenta), a koji radi personalizovano prema potrebama klijenta, kao i njegovih krajnjih korisnika.

Na koji način danas brendovi mogu da prate digitalno korisničko putovanje i da ga uneprede?

Postoji više načina, platformi, alatki, pomoću kojih se prati i analizira ponašanje korisnika – to nije sporno. Ali ako se ja pitam – to je pristup „so 2000 and late”. U današnje vreme potrebno je da brendovi stvore digitalno putovanje korisnika, umesto da ga samo prate. Mi smo ti koji moramo da trasiramo put potrošača i dovedemo ih do nas. Više nije dovoljno samo da rešimo njihov problem sa našim proizvodom, već da stvorimo iskustvo koje će ostaviti trag, zapamtiti ga i podeliti.

Da li brendovi u našem regionu znaju da čitaju i koriste big data?

Malim i lokalnim kompanijama je, i dalje, potrebna edukacija na ovu temu. Upravo zato mi kao solution-based kompanija, uvodimo besplatne konsultantske, strateške i marketinške aktivnosti za startapove i neafirmisane brendove sa malim budžetima, kao deo naših društveno odgovornih aktivnosti.

Ali kada već govorimo o velikim, regionalnim i globalnim brendovima, definitivno korišćenje big data i napredne analitike su obavezni, jer su nejčešće naručeni „odozgo”. Prema našem lokalnom, regionalnom i međunarodnom iskustvu, problem nastaje kada agencije nisu dovoljno obučene ili nemaju resurse da bi zadovoljile ovakve zahteve velikih brendova. Zato odnos klijent-agencija mora da bude zasnovan na nivou partnerstva, kako bi obe strane mogle da uče, rastu i da se razvijaju.

Zašto su podaci danas ključni za kreiranje uspešnih marketinških strategija?

Veoma često u svojim predavanjima o digitalnom marketingu rado istaknem da kada kreirate marketinško rešenje, to ne treba da se dopadne vama, vašem šefu ili čak klijentu. Vi niste uvek target grupa i idealan kupac, nemate iste sklonosti, navike i ponašanje kao oni. Zato su nam ti podaci potrebni, da bi saznali šta ONI žele, kada žele, gde i kako, ali i kako da nadmašimo njihova očekivanja. Svakako da je ton komunikacije tu uvek odlučujući.

Upotreba tehnologije je već drastično promenila ponašanje i navike potrošača – svi postajemo nestrpljiviji, sa visokim standardima i očekivanjima da bi brend trebao da nam pročita misli. Tu na scenu stupa najvažnija dama u svetu marketinga – ANALIZA, koja nam je neophodna da bi tačno pročitali podatke i izvukli ispravne zaključke, na osnovu kojih ćemo kreirati uspešnu marketinšku strategiju i unaprediti prisustvo brenda.

Loyalty programi nisu ništa novo, ali kroz digitalne kanale i detaljnu analitiku, oni dobijaju svoje napredne funkcije. Na koji način agencije mogu da pomognu klijentima u kreiranju digitalnih loyality programa?

Marketinške agencije ne samo da treba da pomognu u stvaranju „komunikacijskog“ dela brendova, već treba da su aktivno involvirane u kreiranju samog proizvoda i ostalih P-ova. Agencije sve manje vremena posvećuju istraživanju proizvoda, konkurencije i suštine problema, i sve češće žele da dođu do brzog „rešenja” za šta su razlog kratki rokovi u tom tzv. „agency life“.

Komentari