Subota je. Idete u prodavnicu u kojoj kupujete patike kroz AR igru i u kojoj se takmičite sa drugim kupcima. Vraćate se kući i oblačite svoju NFT majicu i ulazite u virtuelni restoran gde sastavljate sopstveni burito u zamenu za vaučer koji možete iskoristiti za kupovinu drugog u stvarnom svetu. Zatim gledate virtuelnu utakmicu koja tek treba da se odigra u stvarnom svetu. Zvuči kao naučna fantastika, ali ovo su potrošači u metaverzumu ne tako daleke budućnosti. Zato brendovi već danas ulažu u svoje metaverzum pojave – prodaju svoje NFT-ove, njihovi virtuelni svetovi su prisutni u igrama, kupuju prostor za svoje virtuelne prodavnice…

Prema JPMorgan-u, metaverzum je godišnja tržišna prilika od 1 bilion dolara, dok se predviđa da će oglašavanje u igrama dostići vrednost od oko 18 milijardi dolara do 2027. Prema istraživanju Wunderman Thompsona iz marta 2022. godine, visok procenat ispitanika veruje da će metaverzum u budućnosti biti mesto za druženje (82%) i mesto za kupovinu (70%), dok više od polovine njih (60%) misle da brendovi treba da počnu da proizvode i prodaju virtuelne proizvode pored fizičkih.

Coca-Cola je među prvima prepoznala ovaj potencijal. U julu 2021. godine pokrenula je NFT kampanju povodom Specijalne olimpijade i kreirala brendiranu NFT jaknu, NFT vizuelizator zvuka koji beleži iskustvo deljenja Coca-Cole i NFT karticu prijateljstva, odnosno digitalnu verziju čuvenih karti za razmenu iz 40-ih godina. Krajem 2021. Nike je lansirao Nikeland – brendirani, virtuelni, interaktivni prostor.

Zvuči skupo, ali zato postoji kreativnost, koja dokazano štedi lovu. Jedan od kreativnijih primera reklamiranja u metaverzumu, nagrađen lavom u Kanu, jeste brend Wendy’s. Kada je popularna onlajn igra Fortnite objavila novi modul Food Fight, Wendy’s je pronašao organski način da ga promoviše. Saznali su da Burger tim svoju govedinu čuva u zamrzivačima, a Wendy’s se ponosi upotrebom svežeg mesa. Ušli su u igru i umesto da ubijaju druge igrače, uništavali su zamrzivače za meso. Preko Tvitch-a su pozvali stotine hiljada gejmera da ih gledaju i ubrzo su drugi igrači počeli da uništavaju zamrzivače. Naravno, svi su pričali o tome.

Paralelno sa razvojem trgovine u metaverzumu, razvija se i virtuelno bankarstvo. U svetu već postoje primeri finansijskih kompanija i brendova sa ovakvim uslugama, a do objavljivanja ovog teksta biće i prvi takav primer u regionu.

A da li je vaš brend spreman za metaverzum?

Komentari