U poslednjih godinu i po dana svedoci smo ekspanzije e-trgovine. Na koji način je ona uticala na retail industriju u Srbiji? Da li se nešto promenilo?

Veoma je uticala, a statistike to i potvrđuju. Kupovina preko interneta u Evropi, tokom prve polovine prošle godine, porasla je za više do 57%, dok je u Srbiji udvostručena. Time je potvdila da smo definitivno dobili novo tržište koje će u godinama pred nama imati svoj ekspanzivan razvoj i tek doživeti svoj prosperitet i pun potencijal. Ipak, najveća promena ne leži u samom kanalu prodaje, već u činjenici da su se navike potrošača promenile. One su se svele na manje dolaske na fizičke lokacije, ali i ujedno na veće kupovine po poseti, čime ako izuzmemo deo potpunog zatvaranja, nije u transformativnom smislu ugrozila same fizičke radnje. Potreba za njima je i dalje snažna, te će zasigurno i one imati svoj dalji razvoj i ekspanziju, ali ćemo sigurno svedočiti i određenim konceptualnim promenama kod njih.
Zahvaljujući digitalizaciji i ogromnoj dostupnosti podataka i iskustava, sam potrošač danas je veoma informisan o proizvodima, njegova svest o njihovom korišćenju proširena je, a dolaskom na fizičku lokaciju on ima jasnije, ali i veće zahteve, posebno, jer tu uslugu može i u krajnjem koraku da realizuje i na mestu informisanja – na digitalnim platformama. Sa jedne strane potrošač danas ima jasne namere i svoju kupovinu planski organizuje, a są druge strane ima očekivanja da mu samo fizičko mesto prodaje omogući iskustvo koje digitalni svet još uvek ne može da priušti – ambijent, posvećenost, dostupnost i emotivnu statisfakciju. Ipak, kako je pandemija i dalje u toku, domete oba ova segmenta tržišta videćemo u trenutku kada se ona završi, a život vrati u normalne, regularne tokove.

Možemo li danas u Srbiji da govorimo o virtuelnom kupcu i iz kog ugla?

Apsolutno. I to, pre svega, iz ugla informisanja. Najveći deo faze informisanja u prodajnom procesu dešava se upravo u digitalnom, virtuelnom svetu. One danas kupcu nude mogućnost ne samo da putem njega saznaju apsolutno sve o prozivodu, već što je i najvažnije, da imaju uvid u korisnička iskustva i recenzije. Time je unapređen proces samog donošenja odluke o kupovini, koja se i dalje iz mnogo drugih razloga dešava u fizčkom svetu.

Kine dolazi novi trend – LIVE e-commerce. Da li kupovina preko live streaminga može da zaživi u Srbiji?

LIVE e-commerce je samo još jedan trend koji definitivno potvrđuje da digital danas nije samo kanal, već način života. To je mesto gde provodimo i po više sati dnevno, kome poklanjamo pažnju i gde razmenjujemo sebe sa svetom. U tom svetlu i sam LIVE e-commerce vrlo je perspektivan i na našem tržištu, a posebno za one industrije kod kojih je prisutan snažan uticaj tuđih mišljenja i iskustava pri kupovini. On je posebno zanimljiv za primenu kada su određene niše u pitanju, poput studenata, ljubitelja planinarenja, onih koji imaju mačke, vole ručno rađene proizvode, organske namirnice, i dalje možemo nabrajati, koncept je jasan. Za “mass” proizvode on ipak zahteva veću organizaciju, logistiku i utrošak resursa, pa u tom segmentu posebno treba staviti na tas odnos između ulaganja i rezultata. On dosta podseća i na TV prodaju, te će se njegova primena kroz live streaming tek iskristalisati.

Koje benefite od LIVE e-commerca bi mogli da imaju kupci, a koje šoping centri?

Za kupce to može biti značajno kod onih kupovina koje su dugo planirali, ali su čekali posebne akcije ili snižene cene, za nove proizvode ili za kompleksne proizvode gde je potrebno prikupiti više informacija pre kupovine. Može biti generalno interesantan onim kupcima koji prate akcijske ponude i popuste, da u jednom trenutku imaju pregled i mogućnost da naprave pametan izbor.
Kada su šoping centri u pitanju ovakav način prodaje doprinosi promociji ponude i zakupačkog miksa, čime naglašava glavnu prednost jedne takve fizičke destinacije, da na jednom mestu objedinjuje najrazličitije usluge, te štedi kupcu vreme, a ujedno pruža i poseban doživljaj pri samoj kupovini. Zapravo predstavlja još jedan kanal promocije lokacije – gde prodajući jedan konkretan proizvod promoviše razloge zbog kojih je dobro dodatno posetiti šoping centar. Sam LIVE e-commerce dobar je kao taktika za ostvarivanje sinergije između offline-a i online-a, ali mislim da će se pokazati kao dobar samo za određene kategorije proizvoda i usluga.

Woman live streaming for online shopping campaign

Komentari