Najnovije istraživanje European Communication Monitor 2022 pokazalo je da tek 55,2% komunikacijskih stručnjaka u Evropi veruje da će nove tehnologije promeniti komunikacijsku profesiju, sektore komunikacija ili agencije za koje rade i način na koji rade. Da li je PR industrija spremna za digitalizaciju ili ipak ne?

PR profesionalci uvek prvi usvajaju nove tehnologije kako bi mogli najefikasnije da odgovore na potrebe svoje publike. S tim u vezi, smatram da je sektor komunikacija odavno ušao u proces digitalizacije tj. da je digitalizacija uveliko promenila tradicionalni pristup radu. Istakao bih da su dobri PR stručnjaci prilagodljivi i agilni u obavljanju poslovnih aktivnosti, to je glavna karakteristika koja nas krasi i zbog koje PR uvek mora biti na vrhu prioriteta kompanija i brendova koje žele pametno, pravilno i efikasno da komuniciraju sa svojim ciljnim grupama.

U kojoj meri su digitalni kanali „zavladali“ komunikacijskom industrijom? Da li je PR danas u stvari E-PR?

Svaki dan je inovacija za sebe, jer smo i mi kao ljudi koji konzumiramo različite sadržaje iz dana u dan sve više „žedni“ novina. PR kao profesija je to prepoznala i prema tome se menja. Inovativne usluge i nove tehnologije su u velikoj meri zamenile tradicionalne procese rada u PR-u i doprinele da se uspostavi direktniji odnos sa ciljnim grupama. Osim toga, novi trendovi su podstakli kompanije da saznaju više o ponašanju potrošača na digitalnim platformama, ali i van njih, jer ipak tehnologija nije dovela do toga da zanemarimo offline život. Podsetio bih da osnovna funkcija odnosa s javnošću podrazumeva uspostavljanje i negovanje pozitivnih odnosa između komunikatora i ciljnog auditorijuma, dakle suština PR-a kao takva ostaje nepromenjena.

Možete li da navedete dobar primer PR kampanja koje integrišu digitalne kanale?

Primer globalne kampanje koja mi je privukla najviše pažnje je „We Believe: The Best Men Can Be“, putem koje je Gillette obradio specifičan društveni problem i kreirao snažnu poruku koju je implementirao u narativ svog brenda, koji je dalje kroz sve kanale, uključujući digital, preneo publici. Kroz ovu kampanju Gillette se suočava sa toksičnom muškosti, ističući da je njihov 30-godišnji slogan “The Best A Man Can Get“ bio deo problema. Ova kampanja snažno i hrabro osporava rodne stereotipe i predrasude, i kao takva je ostvarila odlične rezultate. Kampanja je uključivala #TheBestMenCanBe na Instagramu i Twitteru. Pristup koji su odabrali obuhvatio je i priče koje prihvataju i normalizuju izazove sa kojima se mnogi muškarci bore i pretvorio ih u temu o kojoj se govori na svim kanalima. Video spot je prikupio više od 38 miliona pregleda na YouTube-u, a Twitter kampanja je dobila hiljade lajkova i retvitova zahvaljujući snažnom potencijalu za diskusiju i sherovanje.

Komentari