HRVOJE PILIĆ, HEAD OF PERFORMANCE MARKETING, DEGORDIAN HRVATSKA

NEMANJA ĐOŠIĆ, HEAD OF PERFORMANCE MARKETING, DEGORDIAN SRBIJA

NA KOJI NAČIN JE COVID-19 KRIZA UTICALA NA OGLAŠAVANJE NA DIGITALNIM KANALIMA?

COVID-19 kriza uveliko je uticala na digitalno oglašavanje. Globalno, ali i u regionu svedočili smo padu cena oglašavanja, a time i neretko povećanju isplativosti. Ovo je bilo najizraženije tokom marta i aprila. Oglašavanje usmereno prema izgradnji brenda drastično je smanjeno, što je prilika za one sa contrarian pogledom na svet da ovde pronađu priliku za sebe i svoj brend. Performance segment nastavlja strelovito rasti, najviše zbog e-commerce ekspanzije.

NA KOJI NAČIN JE COVID-19 KRIZA UTICALA NA OGLAŠAVANJE NA DIGITALNIM KANALIMA?

Pandemija COVID-19 prouzrokovala je poremećaj u online prodaji u samo nekoliko meseci.

Kompanije bi trebalo da očekuju da će se novonastala ponašanja korisnika zadržati i u narednom periodu.

U pojedinim maloprodajnim nišama zabeležili smo online rast prometa preko 190%. U kriznom perodu potrudili smo se da pomognemo klijentima i prilagodimo online komunikaciju, a kao rezultat ostvarili smo rekordan povraćaj investicije.

KOLIKO JE OPAO CPM U HRVATSKOJ/SRBIJI?

Naša istraživanja nam kazuju kako su, i u Hrvatskoj i Srbiji, znatno pale u odnosu na razdoblje pre COVID-19. Zavisno od industrije, raspon pada je između 25-45%.

KOLIKO JE OPAO CPM U HRVATSKOJ/SRBIJI?

Slična situacije je i u Srbiji, u proseku CPM je opao za oko 33%.

KOJA INDUSTRIJA JE NAJPOGOĐENIJA U HRVATSKOJ/SRBIJI?

Najpogođenije su industrije poput turizma i saobraćaja. Svedočili smo padovima od preko 50% u cenama oglašavanja.

KOJA INDUSTRIJA JE NAJPOGOĐENIJA U HRVATSKOJ/SRBIJI?

Identična situacija je i u Srbiji. Mogli smo da primetimo da se globalni trendovi prelivaju i na naše tržište. Najpogođenija industrija svakako je turizam, zatim određeni segmenti zdravstva.

KAKO POSTIĆI DOBRE REZULTATE NA DIGITALU SA MANJIM BUDŽETIMA?

Inbound marketing i SEO sjajno se snalaze sa manjim budžetima ako gledamo uloženo i dobijeno, barem u odnosu na velike oglašivačke budžete. Uprkos krizi, preporučujem da gledate na stvari dugoročno i kontinuirano. Kontinuirano i dugoročno – inkrementalna poboljšanja na kraju priče daju najbolji povrat na uloženo. U ovim vremenima to može značiti fokus na segmente koji će bolje funkcionisati u krizi. Kratkoročno, potrebno je gledati iznad same marketinške komunikacije, prilagoditi ponudu i cene, te pronaći proizvode ili usluge koje su primerenije nadolazećim vremenima za dobre rezultate.

KAKO POSTIĆI DOBRE REZULTATE NA DIGITALU SA MANJIM BUDŽETIMA?

Svedoci smo brzog i naprednog razvoja Machine Learning-a, čiju primenu Google i Facebook konstantno unapređuju. Predlog je iskoristiti ove mogućnosti i pustiti “mašinu” da radi za nas. Takođe, potrebno je uložiti dodatni napor i pažljivo istražiti publiku, razmišljati kako određeni proizvod ili usluga rešava njihove izazove, pametno kreirati segmente i naravno testirati.

DA LI BI KLIJENTI U OVAKVIM KRIZAMA TREBALI DA STOPIRAJU SVOJU KOMUNIKACIJU NA DIGITALU?

Ne. Ali, definitivno potrebno je prilagođavanje u miksu ulaganja. S jedne strane, mnogi sebi ne mogu priuštiti stopiranje performance kampanja i čekati da se cela situacija završi jer im trebaju kratkoročni efekti kako bi održali poslovanje i očuvali zaposlene. S druge strane, u branding oglašavanju sada je manja konkurencije, a time i veći prostor za istaknuti se, i to uz niže cene oglašavanja. Prema studijama ranijih kriza od strane stručnjaka sa Harvarda i sličnih, iz krize su najsnažnija izašla ona preduzeća koja su, između ostalog, jačala marketinške aktivnosti tokom same krize, dakle iskustveno dokazan contrarian pristup.

Takođe, treba redefinisati pristup prema ostalim elementima marketinškog miksa poput proizvoda, cene, distribucije, ljudi, procesa i personalizacije.

DA LI BI KLIJENTI U OVAKVIM KRIZAMA TREBALI DA STOPIRAJU SVOJU KOMUNIKACIJU NA DIGITALU?

Ne. Naravno, zavisi od proizvoda ili usluge, ali treba pažljivo razmisliti kakav je korisnikov put i kako i na koji način ova situacija utiče na isti. Dakle, naša praksa pokazala je da je prilagođenom komunikacijom moguće ostvariti odlične rezultate i tokom krize.

JEDAN TREND ZA 2021.

Definitivno bih izdvojio e-commerce uzlet kao jedan od najznačajnijih. Mnogi su ga ranije zanemarivali, ali su “odjednom” uvideli važnost i snagu ovog kanala prodaje i kao načina diverzifikacije rizika od offline-only modela. Nakon grupnih kupovina, COVID-19 je drugi najznačajniji faktor do sada u razvoju online kupovine. Svedočili smo situaciji da su čak i starije generacije bile primorane kupovati online, a mnogi će verujem i nastaviti.

JEDAN TREND ZA 2021.

Poštujte publiku i podatke. Pandemija je uticala na navike potošača tako da su više spremni da poručuju online. Na brendovima je da neguju odnos sa potrošačima i da nastave sa investiranjem u online prisustvo. Mislim da je idealan momenat da dobro razmisle kako da unaprede korisničko iskustvo.

Komentari