Živimo li u eri digitalne (r)evolucije korisničkog iskustva i šta to znači iz ugla kompanije Mastercard?

Opšta digitalna evolucija je sinergija koja se opaža na svakom koraku – od toga da streaming servisi postaju komplementarni deo iskustva gledanja sadržaja putem linearne televizije, pri čemu se u realnom vremenu taj sadržaj komentariše na društvenim mrežama; preko činjenice da je sveopšti prelazak na digital pogurao i tradicionalne trgovce, komunalna preduzeća ili humanitarne organizacije da se na onlajnu priključe kreativnim biznisima kako bi bili bliži svojim korisnicima, pa sve do želje korisnika da sve obaveze završe jednim klikom na mobilnom telefonom uz maksimalnu sigurnost i personalizaciju.

Mi vidimo funkcionalne tehnološke inovacije kao suštinu, ne samo svog poslovanja, već i čitave ove evolucije o kojoj pričam – jer, ako tehnologija nije intuitivna, praktična i sigurna, korisnici se neće na nju oslanjati, jer postoji toliko drugih rešenja koja mogu da isprobaju. Savremeni korisnik je „bombardovan“ hiljadama informacija na dnevnom nivou i dok sa jedne strane, efekat toga jeste skraćena pažnja, sa druge strane, ta količina informacija doprinosi i boljoj edukaciji korisnika, čija su očekivanja od svih usluga i proizvoda koje koristi podignuta – od toga da je proizvod vizuelno atraktivan i po mogućstvu drugačiji od većine, da se neometano uklapa u njihov život, da ne zahteva od korisnika da nauči ceo novi mehanizam korišćenja, i da pruža beskompromisnu sigurnost i bezbednost podataka. Tehnologije imaju kapacitet da se nadograđuju u skladu sa takvim „full package“ očekivanjima – takva je recimo beskontakna tehnologija, koja je sa plastičnih kartica evoluirala na mobilne novčanike – i zato verujem da će u budućnosti, sve što bude moglo da postane digitalno, zaista postati digitalno. Ipak, uz sve prednosti koje digitalizacija donosi sa sobom, nadam se da se nećemo u potpunosti preseliti u metaverzum ili slične paralelne, digitalne svetove, već da ćemo naći način da što duže ostanemo na našoj planeti.

Kako brendovi mogu da utiču na širenje svesti o pogodnostima plaćanja putem pametnih uređaja?

Mobilni telefoni su već postali češći uređaji od mnogih drugih u našim domaćinstvima, a plaćanje putem pametnih uređaja, kao što su mobilni telefoni, iz godine u godinu beleže rast. Sigurno je da brendovi koji su povezani sa mobilnim novčanicima – kartičarske organizacije, banke, velike tehnološke kompanije, kao i brendovi mobilnih telefona i pametnih satova – imaju ulogu koju treba da odigraju u popularizaciji ove usluge koja zaista na brojne načine olakšava svakodnevicu. Onda kada vide brend kome inače veruju i kome su lojalni, korisnici se lakše odlučuju da isprobaju novo rešenje, ali se vraćam na edukaciju kao condicio sine qua non, jer je na kraju dana, sigurnost i poverenje su prelomne tačke za korišćenje. Ponosna sam što smo mi na tržište doveli dva velika, globalna mobilna novčanika – Apple Pay i Google Pay, tako da korisnici Mastercard kartica, uz već postojeće novčanike banaka, imaju širok izbor u pogledu digitalne platne opcije koju će koristiti. Integrisane kampanje koje smo sprovodili povodom lansiranja bile su fokusirane na edukaciju korisnika, kako bi im se jasnim i razgovornim tonom približili i instalacija, i proces plaćanja i na kraju, benefiti korišćenja, i tako se postavlja osnova koja se kasnije nadograđuje komercijalnim kampanjama kako bismo iz awareness prešli u usage fazu. Građani prepoznaju naše napore da kontinuirano unosimo novine na tržište koje idu u korak sa digitalnim vremenom i zbog toga nas 73% korisnika ocenjuje kao inovativni brend.

Kroz platformu Superheroji Mastercard je spojio svoj core biznis i društvenu odgovornost. Koje trendove možete da primetite nakon manje od godinu dana od lansiranja platforme?

Superhero.rs, onlajn platforma za donacije, pravac je u kome će se filantropija razvijati u budućnosti. Filantropija se vrti u jednom prostoru jasno ograđenom regulativom, koja mora da postoji kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe, tako da ideja da od jedne dobrotvorne organizacije napravite suštinski e-commerce trgovca, koji onda svoju humanu svrhu unapređuje kapacitetom za održivost je zaista inovativna i neprocenjiva. Takva realna digitalizacija NURDOR-ovog poslovanja jeste način da filantropija prođe jedan suptilni preobražaj i umesto da ljudi doniraju iz griže savesti, zapravo doniraju jer to žele, i tako se i menja svest generacija koje dolaze i koje će sutradan biti donosioci odluka.
Naravno, tu je i Superhero kolekcija ulične mode koja na prvu loptu uvek privuče dosta pažnje, posebno što imamo i goste dizajnere koji su zvezde sami po sebi, tako da smo zaokružili jednu inovativnu, modernu i drugačiju filantropsku priču. Kako su platforma i modni brend sa naše strane donirani NURDOR-u, kompletan prihod od prodatih artikala ide njima za izgradnju i opremanje nove Roditeljske kuće i bližimo se dostizanju tog cilja, što definitivno potvrđuje da su građani svesni da pojedinačnim činom itekako utiču na bolju sadašnjost i budućnost onih kojima je pomoć najpotrebnija i upravo je ta promena svesti dugoročna vrednost projekta.

Komentari