Kada smo u ProCreditu pre više od deset godina, osluškujući trendove u bankarstvu, odlučili da poslovanje “prebacimo” u digitalni svet, znali smo da će to biti veliki poduhvat koji sa sobom nosi mnoge izazove. Nije lako rešiti se starih navika, ni zakoračiti u nešto potpuno drugačije kao što je onlajn bankarstvo. S jedne strane stajao je komfor zaposlenih i klijenata, a sa druge benefiti koje onlajn svet (do)nosi. Neizvesnost je visila u vazduhu, ali ko rizikuje taj i dobija, pre svega – zadovoljnije klijente.

Hrabar i futuristički način promišljanja, pogotovo u svetu koji se okreće brže nego ikad (zar nam dan i dalje traje 24 sata?), odlika je svakog uspešnog biznisa. Skrivanje iza paravana komfora više nije opcija. Potrebno je gledati šire, razmišljati “izvan kutije”, van granice poznatog: zamisliti, zgrabiti priliku, biti inovativan, trčati u susret budućnosti. Ipak, u toj jurnjavi i stremljenju, ne smemo zaboraviti ni ko smo, ni za koga radimo – zadovoljan klijent uvek mora biti na prvom mestu. To je cilj svakog biznisa, a banke se tu ne razlikuju od ostalih.

Promene ove vrste ne dešavaju se preko noći, niti se ugovaraju po kafanama. Prethodi im mnogo analiza tržišta, postojećih i potencijalnih klijenata, projekcija budućnosti… Od ideje do realizacije put nije lak.

Tako je bilo i kod nas. Još 2008. godine rodila se ideja o samouslužnim Zonama 24/7, mestu gde klijent može u bilo koje doba dana i/ili noći, da obavi sve ono što mu od banke treba. Šest godina kasnije broj filijala je sa 90 optimizovan na tek pedesetak. Danas imamo šest filijala i deset Zona. Da li ćete verovati ako vam kažemo da smo, i pored ovakvih rezova, klijentima dostupniji više nego ikad pre, a portfolio banke se udvostručio. Kako?

Tajna je u online banci koja obezbeđuju upravljanje računima, karticama, štednjom i drugim uslugama banke bez tradicionalnog pristupa. Nema više čekanja u redovima. Ukoliko vam se, kojim čudom, i dogodi “situacija FTJP” (fali ti jedan papir), ona neće biti toliko stresna, jer to nećete saznati nakon jednočasovne vožnje do poslovnice, i čekanja u redu, već iz udobnosti svoga doma. Sve je na “dva klika”, jednostavno, brzo i lako, a opet jednako sigurno. To je svetski trend koji nismo želeli da dočekamo nespremni. Uhvatili smo se u koštac sa svim izazovima i postali jedna od prvih onlajn banaka na domaćem tržištu.

Znamo da banke nisu primamljive, ali su nam svima preko potrebne. Nije li onda dobro spojiti potrebno sa ugodnim? Nisu li danas dostupnost i komfor najvažniji kada pričamo o korisničkoj usluzi?

Pre godinu dana konačno smo realizovali našu ideju o onlajn banci. Na marketing timu bio je zadatak da celu priču približi klijentima kroz imidž kampanju koja je podrazumevala set spotova sa temom porodičnih odnosa. Ideja nije bila napraviti TV priče koji će iziskivati preveliko promišljanje i analiziranje onoga što je pisac hteo reći, jer ni banka nije ono o čemu želite da razmišljate. Kao deo savremenog života, banku ne možemo zaobići (račun negde morate otvoriti), zato smo dobro razmislili šta je ono najvažnije što želimo da komuniciramo. I tako je nastao naš slogan – Banka koju ne vidiš, a uvek je tu!

ProCredit banka nema filijalu na svakom ćošku, ali smo tu kad god zatrebamo. Kako? Jednostavno. Tu su društvene mreže i onlajn centar. Pitaju nas često i: „Zašto Seka?“. Razlog ne leži samo u neverovatnoj duhovitosti kojom glumica odiše, već u poruci koju smo želeli da prenesemo – onlajn bankarstvo je toliko lako i jednostavno da će ga čak i starije, digitalno manje pismene, generacije razumeti.

I uvek će se naći neko ko će nam reći: „Ali vi nemate dovoljno poslovnica! Ne mogu da vas nađem!“, a mi ih onda pitamo da li su ikad ranije mogli da dobiju odgovor od banke nedeljom u deset uveče. Jer, mi zaista odgovaramo na poruke i onda kada niko ne radi. Svaki dan, u svaki čas, jer smo onlajn.

Naravno da smo bili svesni da promene mogu biti frustrirajuće, ali one su isto tako nekada neminovne. Moramo se prilagoditi svetu i trenutku u kom se nalazimo. Moramo to iskoristiti u svoju korist. Briga danas imamo i previše, pa hajde da trčanje do i za bankom ne bude jedna od njih.

Komentari