U moru kampanja i informacija ponekada je klijentima teško da pronađu svoje mesto. Kako „doskočiti“, biti originalan, autentičan i verodostojan istovremeno, postao je izazov. Približiti se svojoj „publici“ u moru informacija koje se neverovatnom brzinom smenjuju, zahteva dugoročno strateško planiranje i dobre ideje. Kompanije se zbog toga, ali i zbog potrebe da pomognu svom okruženju u najširem smislu te reči, sve više okreću društvenoj odgovornosti. Podržavaju ugrožene, bave se inkluzijom, pomažu umetnost, propagiraju ekološke vrednosti, ulažu u znanje, inovacije, edukaciju itd. Međutim „ne žive“ svi CSR projekti na isti način. Nisu svi prihvaćeni i ne postižu svi ciljeve koji su im zacrtani.

Zašto? Zato što je pored sjajne ideje potrebna ona prava, autentična emocija koja rađa entuzijazam, volju i upornost. Taj ideal, koji pokreće ljude, ključ je uspeha. Zato i ne čudi da se, kada te „iskre“ nema, pitamo da li je određena društveno odgovorna akcija bila samo još jedan „marketinški trik“ ili „prava priča“.

Kada je CSR autentična vrednost?

Većina će reći da je odgovor jednostavan jer su rezultati merljivi. Ukoliko se akcija sprovede i ujedno obezbedi određeni publicitet, projekat se klasifikuje kao „uspešan“. I ova teza može biti prihvaćena, međutim, da li je to stvarno tako? Mišljenja sam da nije. Uspešan projekat je onaj koji stvara trajnu vrednost, koji nastavlja da živi van zadatih okvira i od kojeg korist ima društvo.

Upravo dobar primer takvog CSR-a jeste projekat A1 Kinoteka. Na početku to je bila samo ideja, a danas sa ponosom mogu da kažem da je baš moj tim, agencije Right, „kumovao“ kreiranju zasluženog publiciteta, ali ono što je najbitnije i rađanju i realizaciji projekta koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag. Ukupno 19 filmskih ostvarenja, koja su proglašena za kulturno dobro od nacionalnog značaja, do sada je digitalno restaurirano. Filmskim klasicima udahnuli smo novi život. Organizovano je više od 100 besplatnih projekcija u 20 gradova širom Srbije koje je posetilo više od 8.000 ljudi, priređeno je više online prikazivanja i oko 10 gala premijera. Zahvaljujući digitalnoj restauraciji neki od ovih filmova doživeli su premijere na međunarodnim i domaćim festivalima – Berlinale, Kranjska gora, Dunav film fest, a neki filmski naslovi ostvarili su milionsku gledanost na prvom programu RTS-a. Projekat A1 Kinoteka izazvao je izuzetno veliko interesovanje javnosti, što i dalje čini. Iskra se nije ugasila, a najveću zaslugu u tome svakako imaju upravo partneri na projektu – Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, koji to rade tako da daju odličan primer saradnje javnog i privatnog sektora.

To be continued.

Komentari