Burna 2020. počela je obećavajuće, a donela nesagledive turbulencije čije ćemo posledice osećati duži niz godina. No, industrije nastale zahvaljujući internetu, koje su već bile u ekspanziji dobile su dodatni vetar u leđa, dok su brojne klasične delatnosti tražile ubrzan način digitalizacije.

Digitalni marketing našao se u komfornoj poziciji – značajan deo planete mesecima se kretao isključivo internetom. Ipak, nije jedino polje koje je održalo kontinuitet i zabeležilo rast. Formalno obrazovanje značajnim delom odvijalo se putem interneta, a na istom talasu vrlo uspešno surfuje i manje formalno obrazovanje – od učenja stranih jezika do savladavanja vrlo stručnih veština.

Neizvesnost na svakom polju naučila nas je značaju brze adaptacije koja podrazumeva nova znanja i veštine, pre svega digitalne. Trend učenja i ličnog usavršavanja nastaviće se i u 2021. godini, jer će mnogima to biti nužno za profesionalni opstanak. Digitalne platforme za učenje postaju sve bitnije u okolnostima kada ekonomski zemljotresi primoravaju ljude da traže nova zanimanja, da se prekvalifikuju, a biznise da traže nove modele poslovanja.

Komentari