COVID-19 ubrzao je transformaciju brojnih industrija i “uveo” neke nove trendove u marketinške komunikacije. Koji trend je najdominantniji na domaćem i regionalnom tržištu u poslednjih godinu dana?

Definitivno je u pitanju digitalni marketing. Covid-19 je ubrzao digitalnu transformaciju na svim nivoima. Biznisi koji su to prepoznali usmerili su dodatna sredstva i napravili prodor na tržištu. Digitalni marketing je zaživeo na svim nivoima, dao je šansu malim biznisima da se približe svojim ciljnim publikama i narastu. Veliki brendovi beleže neverovatne uspehe ne samo na nivou brand awareness-a, nego i drugih bitnih indeksa, a stepen poverenja i konverzije znatno je veći u odnosu na tradicionalne medije.

Kada govorimo o trendovima, u sledećoj godini ćemo sigurno imati ekspanziju TikTok-a u regionu, koja je već započeta 2021. Meta je dala svoj odgovor i verujem da deo “advertising kolača” sigurno neće lako prepustiti TikTok-u. S druge strane, veliki potencijal leži u B2B komunikacije, gde LinkedIn nema realnu konkurenciju i pitanje je trenutka kada će se ona pojaviti i kako će izgledati.

Smartpoint će nastaviti da gradi svoju ekspertizu na TikTok-u i Linkedin-u i trudićemo se da ove dve mreže postanu dominantne u našem portfoliju u 2023. godini.

Da li je “istina ponovo u modi”? Zašto bi brendovi morali da budu iskreniji u svojoj komunikaciji?

Real marketing, koji nas suočava sa istinom, više je nego ikada u modi. To govori ekspanzija TikTok-a, konteksta koji više nije fancy i nedodirljiv za obične smrtnike, nego jednostavan, every day, što je više moguće realan, jer publika to želi. Oni brendovi koji su krenuli od tržišnih trendova, shvatili su da je over promising litica kojom će se naglo skotrljati i koja će ih koštati dosta novca i kupaca. Zbog toga su bili spremni da se suoče sa istinom, pa čak i da promene svoja uverenja i vrednosti.

Imamo sjajne primere na tržištu koji su se prilagodili ciljnim publikama, od toga da promoteri brenda više nisu “skupa” lica, nego TikTokeri i influenseri “iz kraja”, do samog izgleda proizvoda na kome ne dominiraju minimalističke boje ili zlatotisak, nego simboli sa kojima se ciljne publike poistovećuju i koje vrednuju.

Šta je emocionalna inteligencija brendova?

Izražavanje emocionalne inteligencije je budućnost brendova. Ona je, takođe, usko povezana i sa istinom i neophodna je u komunikaciji prema današnjim ciljnim publikama. U današnjem periodu suočavamo se sa činjenicom da brendovi forsiraju različite tipove podrške samo da bi bili u toku sa tržišnim trendovima, bez dublje povezanosti sa vrednostima ili svrhom brendova. Kao dobar primer možemo videti brendove koji lansiraju CSR kampanje ili kampanje za održivi razvoj bez ikakve potpore u komunikaciji niti prema svojim zaposlenima kroz vrednosti, niti prema ciljnim publikama, koje mogu da budu veoma specifične.

Bitno je da brendovi, i u ovom slučaju, prepoznaju potrebe tržišta i da na adekvatan način pruže podršku u tržišnim segmentima koji se zaista podudaraju sa vrednostima brendova. Na taj način oni se zaista povezuju i daju potpunu svrhu.

Znaju li brendovi da čitaju podatke do kojih dolaze i kako ih koriste za insighte?

Veoma je bitno prepoznati uvide (insighte) iz podataka. Do uvida dolazimo na različite načine, preko istraživanja, dubinskih intervjua, fokus grupa, interneta. Do skoro su brendovi više dolazili do uvida na osnovu istraživanja, gde su se potpuno prepuštali podacima istraživačih agencija i uzimali ih kao “uklesane u kamenu”. Danas uvidi dolaze sa svih strana, iz razgovora sa operaterima iz call centra, sa ručka od strane iskrenih fanova, pa čak od strane konkurencije, ukoliko se dobro prate njihovi biznis modeli. Mislim da je unakrsan model dobijanja podataka i samih uvida budućnost, i da brendovi moraju da se oslone na različite izvore podataka. Na taj način se prepoznaju pravi uvidi i dolazi do najbolje moguće komunikacije i rezultata.

Kako da naš region postane “bučniji” kada govorimo o kreiranju trendova?

Naš region mora da postane bučniji, jer je to u interesu svih nas. Imamo savršene primere sa IT scene gde se gotovo svakodnevno rađaju novi uspešni biznisi i gde se uz dosta “buke” govori o web 3.0 tehnologijama, novim programskim jezicima, platama developera i slično. Imam utisak da danas gotovo svi žele da budu deo te priče upravo zbog “buke” koja je kreirana.
Mi smo ti koji kreiraju “buku” za naše kompanije, ali i za nas same, i zbog toga moramo da pokažemo koliko marketing zaista vredi i privučemo pažnju, upravo putem trendova.
Implementacijom najnovijih trendova, integracijom različitih marketinških platformi treba da pokažemo tržištu da je marketing taj koji je neophodan biznisu i koji suštinski gradi biznis. Mislim da svi to možemo i da je jedan od ključeva uspeha u konstantnom učenju i međusobnoj podršci.

Komentari