BRIEF

Imamo problem – mladima su samo neki poslovi privlačni i uskoro nećemo imati neke od stručnjaka koji su nam najpotrebniji – zavarivače, električare, kuvare, vodoinstalatere… S druge strane, u zanimanjima koja se smatraju poželjnim, imamo više ljudi nego što ima otvorenih radnih mesta, poput ekonomista, pravnika, bankara… Naš klijent nas je zamolio da napravimo kampanju koja će privući više učenika da se upišu u stručne škole i “jednom praćkom pogodimo dve ptice” – obezbediti kvalifikovane stručnjake tamo gde postoji deficit i sprečiti buduću nezaposlenost tamo gde postoji višak radne snage.

IDEJA

Pošli smo od uvida da u Makedoniji, kao i na Balkanu, roditelji često odlučuju u koju će školu ići dete. Zato smo odlučili da razgovaramo sa njima. Obično roditelji imaju predrasudu da su neki poslovi bolji od drugih, čak i ako njihovo dete nema interesovanje za njih, niti potrebne kvalitete za uspeh u tim poslovima. Zato smo hteli da im kažemo da njihova deca mogu biti srećnija i uspešnija u poslovima koji im više odgovaraju.

REALIZACIJA

Kampanju smo započeli “otvaranjem” restorana i frizerskog salona usred vrlo posećenog tržnog centra. Kupci su razgovarali sa našim kuvarom, konobarom i frizerom o prednostima njihovog posla, dok su sređivali kosu ili probali ukusnu hranu. Imali smo kviz koji je na osnovu njihovih odgovora predložio najbolji izbor posla za njihovo dete. Video snimci su privukli veliku pažnju na društvenim mrežama.

KANALI KOMUNIKACIJE

Video za društvene medije, outdoor reklamni panoi i oglašavanje u javnom gradskom prevozu, web baneri, događaji, kviz.

REZULTATI

Više od 6 miliona prikaza u jednom mesecu.

NAGRADE

25 najboljih kampanja na BalCannes 2020

TIM

Kreativni direktor i copywriter: Ilinka Crvenkovska
Režiser: Marija Apčevska
DOP: Gjorgji Klincharov
Urednik: Gorjan Boškoski
Grafički dizajner: Elena Božinova
Direktor produkcije: Goran Sazdanovski
Account manager: Dušica Savovska
Asistent produkcije: Saška Miševska

IZJAVA KREATIVNOG DIREKTORA

“Rešavanje rodnih ili rasnih predrasuda postalo je vrlo popularno, ali niko ne govori o predrasudama prema određenim poslovima koji se smatraju “manje vrednim”. Činjenica da nam je Udruženje zubara pretilo tužbom, jer su smatrali da naša kampanja “ponižava” njihovu profesiju, samo dokazuje moju tvrdnju.“ Ilinka Crvenkovska, kreativni direktor, Idea Plus Skopje

 

Komentari