BRIEF

Bez pčela nema ni čaja. Zato nam je glavni zadatak bio osmisliti jedinstvenu CSR kampanju za pčele koja će privući pažnju potrošača da se aktivno uključe u cause, a koja će biti ownable baš za Franck čajeve. Potrebno nam je bilo medeno komunikacijsko rešenje.

IDEJA

Pčele imaju važnu ulogu u gradovima gde vredno oprašuju bilje i drveće, no zbog urbanizacije nemaju dovoljno hrane, stoga gladuju. Kako bismo ukazali na problem pčela u urbanim sredinama i podstaknuli potrošače na akciju, osmislili smo jedinstveno rešenje: Franck Beestro, specijalno pakovanje čaja, koje se koristi kao posuda za sadnju medonosnog cveća.

REALIZACIJA

Potrošači koriste Beestro posude kako bi u njih posadili medonosno cveće na svoje prozore, balkone, terase. Sadnjom medonosnog cveća direktno pomažu pčelama, jer sa tih cvetova pčele prikupljaju hranu, nektar i pelud. Upravo kako se i potrošači dolaze okrepiti i počastiti u različite barove, kafiće i bistroe sa Franckovim proizvodima, tako je i Franck Beestro mesto na koje se pčele dolaze okrepiti i počastiti sa medonosnim cvećem. Franck Beestro se mogao kupiti u retailu i na web shopu, u obliku limene ili keramičke posude, u kojoj se nalaze dve kutije Franck čaja i seme medonosnog cveća koje u nju mogu posejati.

KANALI KOMUNIKACIJE

Pakovanje (dva čaja, seme medonosnog cveća, ugovor franšize), TV, web sajt, social media

REZULTATI

Potrošači su otvorili 16.631 Beestro-a u kojima su ugostili i nahranili hiljade gladnih pčela, a rasla je i prodaja čaja. Sa svakim prodatim Beestrom potrošače smo pretvorili u naše partnere koji su sadnjom medonosnog cveća ugostili i nahranili pčele. Kampanja je imala i pozitivnog uticaja na prodaju ostalih Franck čajeva i dodatno oživela kategoriju u vremenu kada je inače uspavana.

NAGRADE

IdejaX, SoMoBorac, MadStars

TIM

Agencija: Imago Ogilvy
Darko Bosnar, Kreativni direktor
Iva Kirin, Projektna direktorka
Dina Dretvić, Direktorka strateškog planiranja
Saša Perić, Umetnički direktor
Goran Bader, Kreativni tekst

Klijent: Franck
Draga Žulj, Group Brand Manager
Ivana Tavra, Direktorka korporativnih komunikacija
Snježana Kondić, Digital Marketing Manager
Iva Ramić, Brand Manager
Zvonimir Seki, Chief Marketing Officer

OSVRT KREATIVNOG DIREKTORA

“Kako su pčele zaslužne za to da se mi možemo okrepiti ukusnim čajevima, red je i da im se odužimo i zauzvrat ponudimo nešto što one vole najviše – medonosno cveće. Ako svako od nas učini jednu malu stvar za pčele, svi zajedno učinićemo mnogo za svet u kome živimo.” Darko Bosnar, Creative Director, Imago Ogilvy

OSVRT KLIJENTA

“Naših čajeva ne bi bilo bez pčela, pa nam se ideja da svako uz našu podršku može učiniti nešto za njih odmah jako svidela. Franck Beestro je više od obične posude za cveće, njegov prekrasan dizajn će se lako uklopiti na svako mesto na koje ga potrošači postave. Dok oni uživaju u čaju, pčele će uživati u cveću i tako će svi biti na dobitku – i potrošači i pčele i priroda.” Franck

Komentari