Kontam da vam je smor da se cimate oko još jedne kobasice od teksta o reklamnoj bladi industriji, pa ću ga skockati tako da bude lajt za čitanje. Znači, pojačan žargon, relaksiran rečnik, odmah idemo na poente, bez baronisanja.

Pre svega, nemojte koristiti žargon u kampanjama ukoliko ga i lično ne koristite u komunikaciji. Ne, nije dovoljno imati sestrića-gejmera-tinejdžera da biste suvereno i suvislo vladali slengom milenijalaca i Z generacije.

Svaki generacijski idiom je partikularan, samosvojan, sadrži bezbrojne ključeve i podključeve, nijanse i intonacije i vrlo lako se izvaljuje ko je nejtiv spiker, a ko pretenciozni boomer u krizi srednjih godina.

Već sama pozicija tržišnog komunikatora vas stavlja u nezgodan položaj nekoga ko želi-da-se-dopadne i nekoga ko nešto-hoće-od-vas, pa je tako kritička oštrica svake, a posebno slengocentrične ciljne grupe po difoltu usmerenija prema brendovima nego prema sagovornicima u privatnom životu. (Ali ne i na mrežama: tamo ipak vlada zakon džungle i tamo morate biti drčni i otresiti, skoro pa incidentni, ali ne i konfliktni, nekonvencionalni, ali ne i ekscentrični.)

Nama kopirajterima, tj. profesionalnim komunikatorima, jezik je osnovno sredstvo za rad. S tim da naš rad ne koristi samo toolove, tehnike, procedure i sve što bilo koji zanat zahteva, nego su tu i senzibilitet, igrivost, sluh za suptilna zvučenja i značenja. Naš talenat za jezik trebalo bi da bude gotovo na nivou napredne muzikalnosti, jer se tu radi i o ritmu i o melodioznosti i o metrici i fonetici i sonornosti i milion drugih tananih i pipavih stvari sa kojima treba biti istovremeno i neustrašiv i vrlo oprezan. Nešto od toga se uči i usavršava, a nešto se ima ili nema, jer ili jesi ili nisi. Zato, čuvajte vaše kreativce ako su stvarno kreativni.

Međutim, ni talenat ni znanje nisu sasvim dovoljni ukoliko ne znamo koga, zbog čega i čime „gađamo“. Zbog narečene suptilnosti tog procesa, veoma je važno da uz sebe imamo stratega, nekoga ko će nam metodično, step by step, gotovo naučno predočiti svet i svetonazor ciljne grupe.
Strateg nam je potreban da bismo krekovali i dekodirali jezik ciljne grupe, ali ne samo onaj govorni jezik, nego i čitav kulturološki ambijent sveta u kojem ciljna grupa živi. Strateg nam pomaže da „uđemo u glavu“ pripadnicima ciljne grupe, a naš talenat i skil nam pomažu da stignemo i do njihovog srca, ili barem neke od predkomora. Ukoliko nemate stratega u timu, tražite od firme da vam ga kupi.

Zaključak je: ako ste u timu koji radi, na primer, Guaranu, bolje bi vam bilo da ste ili sveže punoletni ili da imate punoletan staž u advertajzingu. Pošto se ovaj prvi uslov skoro pa graniči sa child labor zonom, a ovaj drugi ispunjava veoma mali broj nas ocvalih Petar Punkova, preporuka je da iskusnije kopirajtere napokon pomerite na menadžerske pozicije, a da na njihova mesta dovedete autentične milenijalce da se ne biste bezveze blamirali pred klincima i ispadali lejmeri kao ja sada.

Pa razmotrite ovaj izvanredan, a potpuno besplatan HR predlog!

Komentari