Kolege digitalci, moramo da shvatimo da imamo problem.

Zabrinjavajući broj istraživanja pokazuje da postoji visoka korelacija između preteranog korišćenja društvenih mreža i povećanog rizika za depresiju, anksioznost, usamljenost i sklonost ka suicidalnim mislima. Ista istraživanja pokazuju da društvene mreže mogu da promovišu visoko negativna iskustva kao što su strah od toga da budemo odbačeni i neadekvatnost u vezi sa životnim zadovoljstvom i izgledom. A Srbija je iznad svetskog proseka kada je u pitanju broj osoba koje boluju od depresije.

Zašto ovo pišem? Mi doprinosimo da stvar bude gora pod izgovorom da klijenti žele samo lajkove.

Lajk – sveta krava digitalnog marketinga – danas je toliko integrisan u sve digitalne aktivnosti, da je objava na stranicama brenda ili influensera nezamislivo neuspešna ako nije generisala tone lajkova. Ovo je napravilo promenu paradigme od lajka kao osnovnog sredstva interakcije, do toga da je zamena za percepciju uspeha u realnom životu.

Vratimo lajk na svoje mesto i podstaknimo klijente da modifikuju digitalne aktivnosti kako bismo poboljšali mentalno zdravlje svih nas.

Dva jednostavna saveta mogu napraviti čuda:

1) Ne podstičite veliki broj objava kao kritičnu stvar uspeha brenda

Konstantno javno izlaganje i neumoljiva priroda algoritama glavni su izvori stresa na društvenim mrežama. Logika je da ako ne kreirate dovoljno sadržaja, gubite svoje pozicije, a to utiče na smanjenje broja pratilaca. Istraživanja pokazuju da je potreba da se konstantno bude dostupan doprinela eksponencijalnom porastu anksioznosti. Ovo se vezuje i sa problemima influensera, koji osećaju da nikada nisu u mogućnosti da se odvoje od svog posla. A i sami korisnici – od društvenih mreža.

MPG komunicira klijentima da ne moraju svaki dan da objavljuju sadržaj – već tražimo optimum. Fokusirajući se na prave ciljeve i kvalitet, i klijenti i mi smo zadovoljniji nego ranije.

2) Smanjite obim marketinških aktivnosti koje nas podstiču da koristimo društvene mreže još više

Kada smo usamljeni, depresivni, pod stresom ili anksiozni, mi koristimo društvene mreže još više kao način da nađemo zamenu za pravu konekciju sa osobama. Od kreiranja online zajednica do konkursa – interakcija je postala sama sebi svrha, i to treba promeniti.

I zapamtite: Klijent nije glup. On je vaš muž ili žena.

Objasnite mu jednostavnim jezikom različite opcije i poštujte ga – i siguran sam da će se situacija ubrzo promeniti na bolje.

Komentari