U kom pravcu će se kretati komunikacijska industrija u Srbiji i regionu u narednom periodu?

Komunikacije su se dosta “ubrzale” i konzumenti informacija postali su zahtevniji. Oni zahtevaju “brze” forme, instant informacije koje će im “uhvatiti” pažnju, korišćenje video formata. Naš zadatak, kao mediatora u komunikacijama biće da klijente provedemo kroz taj proces.
Bez obzira na ove trendove, važno je razumevanje industrije u kojoj klijent posluje, ciljeve koje želimo da postignemo, kako se ponašaju njegovi kupci i na osnovu svega toga pravljenje tailor made strategije i njene implementacije kroz različite forme i komunikacione kanale. Jedno pravilo ne važi za sve klijente.

U kojoj meri se danas brišu granice između tradicionalnih i online medija?

Granice između tradicionalnih i online medija odavno su prestale da postoje, jer mi ne primamo informacije samo iz jednog izvora. Informacije do nas dolaze kroz različite kanale i na osnovu svih tih podataka mi kreiramo određenu sliku o kompaniji, brendu, instituciji. Pravilno kombinovanje komunikacionih kanala i komunikacija zasnovana na data-driven informacijama nešto je što je bilo i ostalo od suštinske važnosti za pravilno planiranje komunikacija.

Može li se u narednom periodu očekivati digitalizacija PR-a i na koji način?

Digitalne komunikacije postale su neizostavni i vrlo važan deo komunikacionog miksa za većinu kompanija i institucija. Međutim, komunikacije su mnogo šire od digital PR-a. U tom smislu, lobiranje i public affairs, krizne ili interne komunikacije možete samo delom raditi kroz digitalne kanale. Takođe, postoje industrije u kojima se i dalje visoko vrednuju B2B komunikacije, ekspertska mišljenja u stručnim magazinima, televizija je i dalje dosta gledana.

V+O Communication pokreće novu uslugu – Industry Intelligence Report. O čemu se zapravo radi?

Industry Intelligence Report je usluga koju V+O Group pruža svojim klijentima u Grčkoj i nastala je upravo kao odgovor na rastuću potrebu klijenata da se u moru različitih informacija isprate one koje su od suštinske važnosti kompanijama za adekvatno planiranje i donošenje odluka.
V+O Srbija pokreće Pharma Intelligence Report u saradnji sa reputabilnim novinarima, koji su na samom izvoru informacija kod ključnih institucija. Izveštaji će biti prilagođeni potrebama klijenata, ali će sadržati sve one informacije koje se ne mogu naći u medijima, poput formiranja različitih radnih grupa, izrade raznih zakona i određenih promena koji su za donosioce odluka unutar kompanija od suštinske važnosti za određivanje daljih pravaca komunikacija, pa i poslovanja.

Komentari