Agencijska transformacija – “buzz word” koji možete pronaći minimalno tri puta u gotovo svakom ozbiljnijem intervjuu, poprima simboliku svetog grala advertajzing industrije. O transformaciji agencije govori se u kontekstu restrukturiranja agencijskog poslovanja s ciljem digitalizacije, ali možda najčešće spominjana transformacija je ona koja se veže uz odnos agencija-klijent, jer poznavati sve detalje klijetovog biznisa i participirati u njemu promoviše se kao jedini način da agencije opstanu. Zašto je onda tekstove o slučajevima uspešne transformacije, kao primere dobre prakse, toliko teže naći, od onih koji upozoravaju na sve labavije odnose agencija i klijenata, slabije poslovne rezultate i svojevrsnu krizu kreativnosti?

Obzirom da su opipljivi rezultati ovih transformacija izostali, a jake domaće, brendove u Bosni i Hercegovini možemo nabrojati na prste jedne ruke, možda bismo umesto transformacije trebali pričati o evoluciji odnosa klijent-agencija, iz parazitske, u obostranu simbiozu, onu u kojoj bliske i dugotrajne interakcije dva organizma (čitaj agencija i klijent) egzistiraju zbog obostrane koristi. To je odnos u kojem obe strane rade svoj posao, dele rizik i nadaju se najboljem. I najbitnije, svesno prihvataju takav odnos.

Onda je ključno transformacijsko pitanje kako taj odnos uspostaviti, razviti i širiti? Svaka strana ima svoj deo posla i mora ga raditi dobro, jer bez toga, nema opstanka. Obostrana simbioza ne toleriše kompromise i možda se tu nalazi i njena najveća snaga.

Svesno prihvatiti takav odnos, znači i biti “on top of your game” i znati reći i klijentu – NE. Ne na spuštanje cene, na igranje na sigurno, ne kompromisima koji rezultiraju jednostranom dobiti. Svako to “NE”, traži i svoje “DA” – da, verujemo u svoj rad i da, spremni smo rizikovati.

Niz takvih “NE” i dosta izrečenih “DA” našu su agenciju doveli do prve simbioze sa klijentom, kroz saradnju sa, tada još malim brendom prirodne kozmetike u razvoju. Na početku naše saradnje, ništa nije ukazivalo na to da ćemo sa timom Gloria prirodne kozmetike krenuti u jedan tako značajan proces, osim činjenice da su nas “kupili” svojom hercegovačkom toplinom i iskrenošću. Došli su po preporuci, sa željom da od svojih proizvoda naprave regionalni brend. Znali su da imaju sirovine i recepturu za vrhunske proizvode, ali da im za iskorak i postavljene ambicije treba pomoć. Tada smo rekli svoje prvo “DA” i kreirali prvu tromesečnu kampanju, koja je imala dobre rezultate, ali nedovoljnim da bi se iz povećanja prodaje i postojećim kapitalom finansiralo sve potrebno za brži razvoj i taktičke kampanje, sa konstantim prisustvom presudnim za dugoročne rezultate. Tu nastaje naša simbioza i pravi primer transformacije dosadašnjih ustaljenih odnosa sa klijentima.

Naš odnos bio je uslovljen samo jednim pravilom – imamo potpuno odrešene ruke po pitanju daljeg razvoja brenda, a klijent brine za kvalitet proizvoda. Naravno, za simbiozu i ulazak u kalkulisani rizik, poverenje je ključno, jer obe strane se naplaćuju iz profita na kraju godine. Poslovično stoji da veći rizik znači i veću nagradu. U našem slučaju to se ispostavilo istinitim. Nakon prvih aktivnosti i strateških postavki krajem 2018., klijent je u prvih 6 meseci ove godine, ostvario veću prodaju, nego za celu prošlu. Generisani “cash flow“ omogućava nam jaku kampanju za drugu polovinu godine. Ukoliko rezultati budu pratili trenutni trend, stvorili smo ozbiljnog konkurenta u “beauty” segmentu i ozbiljnog oglašivača u budućem periodu. Pored poslovnih rezultata, uživamo u iskrenoj zahvalnosti klijenta i profesionalnoj satisfakciji agencijskog tima, koji razvija brend kao da je njihov vlastiti.

Možda je upravo simbioza agencije i klijenta transformacija koja nam treba?

One comment

Komentari