Čak 63% korisnika pametnih telefona u Sedinjenim Američkim Državama želi smanjiti korišćenje ovog uređaja i krenuti na tzv. digital detox. Da nije reč samo o prolaznom trendu već o ozbiljnoj priči, pokazuje i dokazuje činjenica da se njome bave najveći – Apple, Google i Facebook. Tako će vam Apple na vašem iPhone-u javiti koliki je vaš ‘screen time’, dok vam Google nudi set alata za detox kroz svoju Wellbeing platformu. Nećemo se baviti ovde korona virusom, ali moramo spomenuti kako je u vreme ove pandemije 63% korisnika povećalo vreme koje provodi na društvenim mrežama. Dakle, nešto o čemu smo maštali pre 15 godina – biti sve vreme online gde god se nalazili – sada je postalo smetnja.

Vi protiv Netflixa
Danas u I TO NIJE SVE! kreativnoj agenciji svojim klijentima, sadašnjim i budućim, često govorimo kako njihova konkurencija na digitalu nisu samo njihovi najbliži konkurenti, već i Netflix, Playstation, influenseri, prijatelji. Jer, vreme koje imamo za, na primer, Instagram ograničeno je. Sveukupna količina slobodnog vremena u danu ograničena je. Ako imate dnevno dva sata za slobodno vreme potrošićete ga možda za dve epizode neke dobre serije ili na neku video igru. I dok smo pre radosno provodili dane na Facebooku skrolajući i kroz najbezvezniji sadržaj, danas pazimo kome dajemo svoje vreme. To je naročito istaknuto kod društvenih mreža gde se zaista pojavljuje sve i svašta. Upravo je Facebook tako nedavno počeo prikazivati sadržaj koji je nazvan “Preporučeno za vas”, pa uz ono što ste lajkovali ili ste dobili, jer ste target, vidite i ovu kategoriju. Kada se sve to zbroji i pogledaju podaci vodećih analitičkih kuća, jasno je kako je pred digitalnim platformama zahtevno, ali nikad uzbudljivije vreme.

Vreme vanserijskog sadržaja
Da, korisnici će manje vremena provoditi na digitalnim platformama, ali rezultat toga biće vanserijski sadržaj, zbog kojeg se jako veselim videti kako će Adbooka izgledati sledeće godine. Naime, kako ulazimo u vreme u kome korisnici još pažljivije biraju kome će dati svoju pažnju, tako će i brendovi još više paziti na to kakav sadržaj produkuju. Ako ste, na primer, u segmentu hrane, više nije dovoljno da na Instagramu imate fotografiju lepo aranžiranog “kolor kodiranog” stola. Morate imati food show sa kojim konkurišete Netflixu. Jer korisnici koji su strastveni oko hrane i koji su vaš target, biraju između vas i food showa na Netflixu. Da, možete ih “pogoditi” oglasom u tom malom trenutku vremena kad su na Instagramu, ali ono što treba raditi jeste sadržaj o kojem se priča. Trend digital detoxa rezultiraće upravo takvim contentom na digitalnim platformama, jer ovaj drugi, jednostavno neće biti dovoljan.

Komentari