Korišćenje programiranih i interaktivnih platformi za razgovor (poznatijih kao chat botovi) za promociju proizvoda i usluga obično se naziva „konverzacijskim marketingom“ (eng. conversational marketing). Evo kratkog pregleda kako i zašto brendovi mogu od njih imati koristi.

Zašto je chat bot tako popularan?
Studija kompanije Intercom zaključuje da su “poslovni lideri uštedeli u proseku 300.000 američkih dolara u 2019. godini od svojih chat botova, a najveći uticaj je bio na timove za podršku i prodaju” (izvor: MarketingLand). Za razliku od ljudi, chat bot je dizajniran za multitasking i može istovremeno da obrađuje hiljade korisničkih upita.

Štaviše, razgovori u aplikacijama za razmenu poruka polako, ali sigurno postaju preferirani način komunikacije, čak i pre nego što je trenutna pandemija primorala ljude da se fizički distanciraju. Odlična stvar u vezi chat botova je ta, što oni mogu biti integrisani u postojeće aplikacija za razmenu poruka koje ljudi već koriste za svakodnevnu komunikaciju – kao što su Facebook Messenger, Viber i drugi – čime se brendovi približavaju kupcima.

Kako komercijalno koristiti chat bota?
Uobičajena upotreba chat bota uključuje:
• Pozdravljanje novih korisnika i nuđenje menija proizvoda ili usluga
• Isporuka ili predlaganje proizvoda i usluga u skladu sa interesovanjima i podacima prikupljenim u prethodnim interakcijama (posebno efikasno u kombinaciji sa CRM podacima)
• Podsećanje kupaca na proizvode koje su ostavili u korpi za kupovinu
• Obaveštenje kupaca o promocijama, popustima i ponudama.

Poslužimo se konkretnijim primerima:
Chat bot Fudbalskog kluba Barselona na Viberu omogućava navijačima da predviđaju rezultate mečeva, glasaju za najboljeg igrača, sakupljaju bodove i osvajaju nagrade, poput putovanja na stadion Nou Camp. Pridruživanje chat botu na Viberu, takođe, prikazuje meni sa spiskom tima, vestima, video snimcima i direktnim linkom do prodavnice Fudbalskog kluba Barselona.

Chat bot se takođe može koristiti za kombinovanje online i offline aspekata nagradne igre. Takva je bila nagradna igra koje je bila organizovana u Srbiji, slaveći 150 godina Staropramena. Kupovina proizvoda brenda je omogućila kupcima da učestvuju u kvizu putem chat bota na Facebook Messenger-u i osvoje nagrade.

Oglašavanje putem razgovora
Ukratko, chat bot se može koristiti za promociju ne samo jednostavnom ponudom proizvoda, već i angažovanjem i pozivanjem na personalizovanu interaciju kroz dijalog (dvosmerna komunikacija), pomažući tako brendovima da efikasnije komuniciraju sa svojom publikom i stvore jače veze.

Komentari