U industriji koja vrednuje pojedince i agencije onoliko koliko je dobar poslednji rad tj. kampanja, potraga za cool idejama je konstantna. Ta neuhvatljiva cool ideja, the next best thing sveti je gral svakog kreativca i agencije. Uvek neuhvatljiva, jer za cool ne postoji formula, a zapravo niti ujednačena definicija. Ali to cool, novo i originalno najlakše je uloviti upravo u agencijama i to ponajviše – kopiranjem!

Da, kopiranjem! Ali, ne TAKVIM kopiranjem.

Jedna smo od srećnih industrija koja ima priliku raditi sa nizom različitih industrija i vući insight iz raznih oblika i načina poslovanja, različitih obrazaca ponašanja potrošača u različitim segmentima i uopšteno dobiti pristup nizu stvari koje drugi nemaju.

Ono što možemo jeste sve te uvide replicirati i kopirati iz jedne branše u drugu. Iz jednog okruženja u drugo. Dubinski insight ili isprobani mehanizmi jedne industrije ili jednog tipa poslovanja postaju novi insighti i originalne ideje kada se prebace u novo okruženje druge industrije.

Šta je zajedničko trgovcu automobila i školi stranih jezika? Odgovor je: probna vožnja. Svi u autoindustriji znaju da ako potencijalnog kupca dovedete do probne vožnje, uspešna prodaja je zagarantovana. Kada se isti model preslika na edukaciju, npr. školu stranih jezika i omogući polaznicima da odrade „probnu vožnju“ na probnom času – ishod je jednak.

Dve nepovezane industrije, jedan insight i jedna nova cool ideja u edukacijama.

Ovo je i u skladu sa modernim teorijama i istraživanjima u kojima je dokazano da se kreativnost oslobađa izlaganjem nizu različitih inputa.

Drugi element presudan za rađanje cool ideja jeste vreme. Vreme koje provodimo izloženi raznim industrijama i inputima, vreme koje provodimo aktivno razmišljajući i stvarajući ideje – ukratko: iskustvo! Potrebno je i dovoljno vreme za sazrevanje same ideje. Nakon upijanja svih inputa, potrebno je vreme da se oni procesuiraju i poslože u nove cool ideje.

No, najvažnija uloga vremena u stvaranju cool ideja je timing. Cool ideje su ispred svog vremena jer love zeitgeist i predviđaju šta će biti.

A kada to učine, samo je pitanje vremena kada će ih neko videti, upiti, reinterpretirati, nadograditi i kopirati u nekoj svojoj novoj priči.

Komentari