Za rebrendingom možemo posegnuti iz mnogo razloga. Od želje za poboljšanjem imidža, kako bi se dodatno povezali sa korisnicima, preko potrebe za promenom identiteta kompanije koja nikada nije ni bila prepoznatljiva, pa sve do simpatične ideje kolega, koji su, prefarbavši zid u plavo, shvatili da je to boja sa kojom se „bonduju“. Svaki od razloga može doneti korist, ako je proces izvršen kvalitetno.

Budući da su često upečatljivije stvari koje ne treba raditi, naglasićemo baš njih.

– Ne budite površni
Početak treba da obuhvati temeljno istraživanje konkurencije i analizu trenutnog stanja brenda.

– Ne odugovlačite
Ako predugo radite na rebrendingu, postoji mogućnost da izgubite iz vida početni cilj. To ne znači da sve treba završiti za jedan dan, jer kompleksnost posla zahteva vreme.

– Ne pravite se da ste nešto što niste
Jedna od opasnijih grešaka jeste predstavljanje u pogrešnom svetlu, jer je (re)brendiranje početak puta kojim kompanija treba da se kreće i koji će radom konstantno dokazivati.

– Ne pratiti trend po svaku cenu
Brend mora biti „stand alone“ – nezavisan od trendova koji se menjaju.

– Ne gledajte rebrending kao redizajn logotipa
Logo je samo kap u moru.

– Ne forsirajte promenu do neprepoznatljivosti
To što smatrate da je brendu potrebna promena ne znači da je sve postojeće loše. Naprotiv. Odličan primer je rebrending brenda Cockta, gde je zadržan retro imidž, ali je identitet prilagođen današnjoj ciljnoj grupi, uz naglašeniji utisak da je reč o osvežavajućem napitku.

Sada kada smo sigurni da (ne)ćemo napraviti ove greške, ostaje da vidimo šta vreba iz senke. Možemo imati odličnu ideju, ostvarenu na najbolji način, ali ako nismo privukli pažnju, sve pada u vodu. Jedini način da to izbegnemo jeste da celokupan rebrending prikažemo odjednom. Time će naš „bum“ u trenutku videti mnogi, pridobićemo znatiželju i ostvariti saradnju na duže staze. Upravo to je uradila digitalna agencija Flexis, koja je svojim rebrendingom „vezala“ pažnju. Da smo se kojim slučajem odlučili za parcijalno prikazivanje, mnogi bi izgubili interesovanje. Ni vi ne biste čekali mesecima nekoga ko vam se dopada da načini naredni korak, zar ne?

Komentari