KADA DELUJE SVE USPORENO, KOD VAS JE DINAMIČNO. DA LI DANAS RADI VIŠE NEGO IKADA?

Neverovatno zvuči, ali odlazak na more zamenili smo sunčanju na balkonima i rešavanju izazova, nudeći rešenja našim klijentima kako da osnaže svoje brendove i ostvare rezultate uprkos svemu. Dinamično leto iza nas, dosta novih kampanja i po svemu sudeći uzbudljivo će ostati do kraja godine. Sa našim klijentima radili smo na planiranju i razvoju strategija koje mogu napraviti razliku i uspeh na tržištu. Vodili smo računa da kreativne ideje budu izvodljive, koristeći resurse koje imaju, vodeći računa o pozicioniranju u odnosu na njihove konkurente, kako bismo ostvarili put do ciljeva koji smo zacrtali. Za klijenta Thermoflux kreirali smo kampanju sa regionalnom zvezdom Halidom Bešlićem, za tržišta BiH i Srbije. Brend prirodne kozmetike Gloria, pored domaćeg, lansirali smo i na regionalno tržište, krenule su kampanje u Hrvatskoj i Srbiji. Sa kompanijom Nestle radili smo prvi virtuelni media brunch, predstavili nove trendove i inovacije u asortimanu, odgovarali na potrebe lokalne zajednice, pokazali solidarnost sa društvom u celini. To je samo deo dinamične atmosfere u agenciji.

KAKVA JE TRENUTNO SITUACIJA NA BIH TRŽIŠTU?

Agencije koje su ulagale u zdravlje biznisa i strateške projekte, imaju stabilan biznis i dugoročno mogu opstati. Mi smo period pandemije iskoristili za re-start, što će nam u narednom periodu pomoći da budemo snažniji i jači. Agenciji Via Media sada se vraća sve ono što smo ulagali u poslednje tri godine, investirajući u strateške projekte, disperziju rizika delovanjem na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata i naše regije. Brzina prilagođavanja i delovanja na promene, spremnost i hrabrost najbolje je što su agencije za sebe i klijente mogle da urade. Usred neizvesnosti i kada se čovečanstvo suočava sa jednim od svojih najizazovnijih vremena u modernoj istoriji, klijenti su se više nego ikada oslanjali na iskusne agencije. U našoj agenciji spuštanje budžeta da dobijemo pitch nije bila opcija, već snaga naših najvrednijih resursa – ideja, koje klijenti nisi mogli odbaciti. Ovo je pravo vreme za našu profesiju, da se prilagodi i igra ulogu u promeni utemeljenoj na znanju i rezultatima. Nalazimo se na prekretnici i marketing stručnjaci to moraju iskoristiti kao priliku da pokažu vrednost koju mogu doneti kompanijama.

KAKVA JE RAZLIKA U KVALITETU KREATIVE I PRODUKCIJE, VAŠIH KAMPANJA ZA REGION I UAE TRŽIŠTE?

U poslednjih nekoliko godina, prateći trendove na tržištu, strateški smo investirali u razvoj produkcije, što nam omogućava da delujemo brže, produkujemo od zahtevih spotova, filmova do brendiranog video sadržaja, za potrebe digitala i social media kampanja. U podizanju višeg nivoa kvaliteta kreative i produkcije dosta nam je pomoglo zahtevno tržište UAE, jer se takmičimo sa najboljim kreativcima na svetu, a projekti na kojima radimo omogućavaju nam konstatan razvoj. Stvorili smo priliku klijentima na loklanom i regionalnom tržištu, da kroz naše iskustvo na razvijenijem tržištu, imaju viši kvalitet kreative i produkcije u skladu sa svetskim trendovima.

KOJA JE KLJUČNA RAZLIKA IZMEĐU TRŽIŠTA BIH I UAE KADA GOVORIMO O MARKETINŠKIM KOMUNIKACIJAMA?

Marketing aktivnosti se odvijaju brzo, nema dugih procesa, klijenti su radoznali da upoznaju nove agencije. Kada govorimo o pitchevima, njihova pravila razlikuju se od pravila koja se primenjuju u našem regionu, a na pitchevima zaista pobeđuje uvek nabolje ideje, bez obzira da li se radi o velikoj agenciji ili je u pitanju nova agencija. Ideja je ključna za pobedu, bez obzira ako odstupa od osnovne klijentove zamisli ili iziskuje dodatni budžet, klijenti su smeli i gotovo uvek usude se da poslušaju savet eksperta bez obzira što ponekada odstupa od inicijalnog briefa. Od agencija se očekuje da budu slobodne i kreativne, spretni navigatori na okolnosti i istančane nijanse na tržištu. Ideje koje spajaju tech, kreativnost, brend vrednosti i inovativnu produkciju, koje angažuju potrošače, obavezni su, a ne dodatak kampanji. Pored toga što ste vešti u svakodnevnim zadacima, uvek nematerijalne veštine, snaga ideje na kraju vodi do osvajanja poslovnih lidera. Za naš tim u Sarajevu rad na tržištu Middle East odličan je profesionalni izazov, jer radimo na projektima u kojima možemo izraziti našu punu kreativnost.

KOLIKO SU UAE, PO TRENDOVIMA I KAMPANJAMA, ISPRED NAŠEG REGIONA?

Uprkos tržištu koje ima specifičnu kulturu koja se bazira na tradicionalnijim vrednostima, a što je izraženo više nego u Evropi, komunikacija je hrabra i smela. Agencije i dalje, uprkos barijerama uvek „isplivaju“ sa smart, inteligentnom kreativom, koja zadovoljava visoke etičke i profesionalne standarde, a uspe da zadrži snagu kreativne ideje. Kampanje u UAE se uglavnom pripremaju za celo Middle East i afričko tržište, a svake godine na prestižnom Cannes Lions festivalu kreativne agencije osvoje neke od glavnih nagrada. Jedna od takvih kampanja je #shedrives brenda Nissan za Saudijsku Arabiju ili kampanja „The blank edition“ agencije Impact BBDO za Liban, koja je osvojila Grand Prix.

Jedan od primera je i nova launch kampanja bosanskog brenda 100% voćnih sokova Frutisan. Baš kao što je Frutisan 100% voćni sok bez dodataka, tako je i priča ovog brenda utemeljena na istinitosti. Tako istinitost proizvoda, koja se ogleda u njegovim funkcionalnim karakteristikama, promovišemo suprotstavljajući sve ono što se u današnjem vremenu i jeziku označava sveprisutnim pojmom FEJK.

ŠTA ĆE BITI KLJUČAN TREND U 2021. U NAŠEM REGIONU I U UEA?

U našem regionu ćemo se baviti stabilizacijom biznisa, verujem da će samo hrabri brendovi napraviti iskorak u skladu sa globalnim trendovima. Ključni trend u UAE, o kome je bilo puno reči ove godine, u 2021. će sa reči preći na dela, a odnosi se na „post-purpose“ – „brand accountability and activism“. Za šta se brend zalaže, iza čega stoji? Koja je odgovornost brenda i njegov aktivizam? Autentičnost i iskrenost imaće pozitivan uticaj na društvo, ljudi su postali svesni kada se brend zalaže samo zbog kratkoročnih rezultata, da je to prolazno i svi to znamo. Sada, više nego ikada, brendovi treba da se zalažu i aktivno deluju na globalnim problemima, ne smeju da „ćute“.

Komentari