BRIEF

Hrvatska je treća u Evropi po alkoholizmu mladih između 11 i 13 godina. Dostupnost alkoholnih pića maloletnicima veća je nego u drugim zemljama. Široka društvena prihvaćenost pijenja alkohola i nedostatak konsenzusa o štetnim posledicama alkohola dodatni su izazovi. Cilj je na mladima privlačan način upozoriti na opasnosti alkoholizma, privući što više medijske pažnje na temu i postići pomak.

IDEJA

Hakovani najpopularniji TV show među tinejdžerima u Hrvatskoj – Supertalent Nove TV – i upozoriti na probleme maloletničkog opijanja.

REALIZACIJA

Kampanja je realizovana u saradnji sa talentovanim školskim bendom Bonar. Uspeli su se plasirati u polufinale showa gde su trebali pevati Opijum, pesmu poznatog hrvatskog pop benda. Na iznenađenje žirija i publike promenili su stihove i istakli zastrašujuće posledice konzumacije alkohola kod mladih.

KANALI KOMUNIKACIJE

TV prenos uživo.

REZULTATI

Sa nula kuna medijskog budžeta poruku je čulo i videlo preko 1.600.000 gledalaca za samo jedno veče. Događaj je bio dovoljno zanimljiv drugim medijima koji su preneli vest, što je rezultiralo sa preko 1.870.034 kuna (oko EUR 237.600) vrednosti objava. Kampanja je razbuktala i raspravu o cenovnoj politici za alkohol (dodatno oporezivanje), ali je ona zbog pandemije odložena.

NAGRADE

Balticbest srebro, Epica Shortlist, WPP Extraordinary Awards Shortlist, BalCannes Top25, IdejaX zlato

TIM

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Predstavnica klijenta: dr sc. Ivana Pavić Šimetin, dr med (zamenica direktora)

Bruketa&Žinić&Grey
Creative Director: Vanja Činić
Chief Creative Officer: Nikola Žinić
Account Director: Valentina Bugarin
Designer: Matej Vučković

IZJAVA KREATIVNOG DIREKTORA

„Projekat je bio jako izazovan. Da bi hakovanje TV showa uspelo, puno se stvari trebalo poklopiti. Na primer, bilo je pitanje hoće li bend proći audiciju. Srećom, uspeo je. I ne samo to. Bend je uspeo šokirati neke članove žirija. Mislio sam da će žiri prekinuti nastup… Stvar je bila neizvesna sve do samog kraja, kada je bend otkrio glavnu poruku. Na nekonvencionalan smo način, kroz advertising koji ne liči na advertising, uspeli poslati poruku mladim generacijama i zainteresovati medije.“ Vanja Činić, Creative Director, Bruketa&Žinić&Grey

Komentari