Investicije u oglašavanje u Srbiji tokom poslednjih godina u konstantnom su porastu. Ovo nam govori da su kompanije prepoznale značaj oglašavanja i pozitivan uticaj koji ono ima na njihov biznis. Medijsko okruženje sve je kompleksnije, sa brojnim novim kanalima i platformama koje proširuju mogućnosti za oglašavanje. Ipak, zvanični podaci koji prate investicije u oglašavanje postoje samo za TV, radio i print. Investicija u digitalno oglašavanje, koje je u komunikaciji brendova sa potrošačima sve zastupljenije, ne prati se u Srbiji, pa o tome ko su najveći oglašivači možemo da sudimo samo na osnovu investicija u medije za koje imamo podatke.

U Srbiji postoji zvaničan TV monitoring istraživačke agencije Nielsen, na osnovu koga ćemo za potrebe ove analize porediti realizovane rejting poene na spotu dužine 30 sekundi na ciljnoj grupi total individuals (skraćenica 4+) kao meru investicije za sve oglašivače na tržištu. Prema ovom načinu poređenja investicije, koji je usvojen kao praksa u industriji na lokalnom tržištu, najveći oglašivači će imati najviše realizovanih rejting poena preračunatih na dužinu spota od 30 sekundi (u pitanju je industrijski standard za svođenje investicije oglašivača, pošto se u praksi nailazi na različite dužine spotova, ne samo kod različitih oglašivača, već i kod istog oglašivača tokom godine) na gore pomenutoj ciljnoj grupi. Faktor koji najviše doprinosi nemogućnosti poređenja tačne investicije u TV oglašavanje su različite cene rejting poena, koje zavise od više faktora, kao što su:

• Odnos realizovanih rejting poena u udarnim terminima tzv. „prime time“ u odnosu na ostale delove dana;
• Veličina godišnjeg budžeta po TV stanici i grupaciji kanala;
• Šer godišnjeg budžeta po TV stanici i grupaciji kanala;
• Učešće specijalnih pozicija u okviru realizovanih rejting poena po TV stanici;
• Specijalni formati, poput insertera, product placementa, blok bumpera, čija investicija se ne prati u potpunosti;
• Potencijalna uplata avansa za oglašavanje u narednom periodu;
• Istorija potrošnje u prethodnom periodu po svakoj TV stanici pojedinačno;
• Potrošnje na drugim medijima kod provajdera, poput radijske i digital investicije.

Takođe, iz analize je isključena sopstvena promocija TV stanica, tzv. TV shopovi, kao i klijenti sa specifičnim modelima oglašavanja.

Kada posmatramo radio i štampane medije, medijska investicija je posmatrana po punim cenovnicima, prema bazi istraživačke agencije Ipsos pod nazivom Pradex, bez primenjenih popusta, zbog razloga koji su slični navedenim za televiziju.

Komentari