Volim istraživanja. Volim da saznajem nove stvari, volim da ispipam puls. Još više volim kada to radim u super ekipi. A ovaj put smo okupili baš dobru. Malo Marije i account perspektive da znamo šta je važno klijentima, malo psihologije i HR perspektive, jer Ana uvek ima najbolja pitanja, malo Mire i kreative da sve izgleda super i malo korporativnih komunikacija jer – ništa bez Milice.

I tako gledajući sve naše perspektive na post-covid svet u biznisu shvatili smo da zapravo i ne želimo da uradimo istraživanje i prikažemo gotove rezultate, već da dođemo do nekih uvida koji će pokrenuti razgovor. Jer realno govoreći, niko od nas ne zna kako će izgledati post-covid svet. Ali smo razmišljali da što više perspektiva sagledamo veće su nam šanse, zar ne? I nismo bili usamljeni u toj misli – sa nama su se odmah složili i naši partneri IAA Serbian Chapter, ICT HUB, Inicijativa Digitalna Srbija, In Store, Nova Iskra, Srpska asocijacija menadžera i UEPS. A onda se sa nama složilo i 189 ispitanika iz 14 industrija sa različitih nivoa rukovođenja, od C-level funkcija do operativnih i administrativnih pozicija, koji su svojim odgovorima doprineli da započnemo ovu veoma zanimljivu razmenu viđenja i perspektiva.

Ono što smo od početka znali jeste da želimo da pokrenemo razgovor koji će biti jednako važan svima – od velikih koporacija do malih startapova. Zato smo sva pitanja o kojima smo i mi razmišljali podelili u tri velike oblasti: Ekonomija i poslovanje, Brend i Tehnologije.

I šta smo sve saznali?
U svakoj krizi, pa i ovoj, likvidnost je nešto o čemu se mnogo brine. Tako je čak 35% naših ispitanika istaklo likvidnost kao broj jedan problem, dok za uspešno poslovanje u post-covid periodu ispitanici vide potrebu za što boljim balansiranjem sredstava i obaveza. Ono što je svakako očekivano jeste da kod viših pozicija (rukovodioci i C-level) ovaj procenat mnogo je veći, jer su to defitivno izazovi koji se njih najviše tiču. S druge strane, kao najveća briga u narednom periodu viđeno je opadanje potražnje za proizvodima i uslugama. Zato ne čudi da većina ispitanika, kao najpotrebnije za uspešno poslovanje u narednom period vidi inovacije prozvoda i usluga.

Ono što smo svakako primetili jesu različiti nivoi optimizma kada je u pitanju procena kada će se stvari vratiti “na staro”. To je i normalno, s ozbirom da nisu sve industrije podnele jednak pritisak i krajnji efekat neće biti isti za sve. Zanimljivo je da je 40% ispitanika, kao industriju koja će najviše biti pogođena u ovom i narednom periodu, prepoznalo kulturu. Ovo je svakako zanimljivo u kontektsu promena koje su se od ovog istraživanja desile, a vezane su za kulturu. Svakako tu su bili i očekivani odgovori poput turizma (78%), avio industrije (65%) i ugostiteljstva (46%).

I na našim DM Talks dosta se pričalo i polemisalo o tome da li će nas jedna ovakva situacija i kriza podstaći da budemo bolji, odgovorniji, empatičniji? Da li će sve ovo na nas uticati trajno ili samo privremeno? Mišljenja su podeljena. Ali ono oko čega su se svi ispitanici složili jeste da je kriza podstakla kompanije na promenu. Većina ispitanika vidi kao budućnost redizajn organizacione strukture, modernizaciju i uvođenje novih načina rada. Ono gde se opet vide značajne razlike u različitim nivoima menadžmenta jeste da je ispitanicima na višim pozicijama prioritet optimizacija radnih mesta u delu smanjenja broja zaposlenih i preraspodele posla, dok je na srednjim i nižim nivoima menadžmenta jedna od promena koja se najviše očekuje fleksibilno mesto rada.

A koliko će se potrošači i korisnici usluga promeniti?
Čak 85% ispitanika smatra da se neće promeniti ni malo ili da će ta promena trajati kratko. Možda zato što se velike promene u ponašanju ne dešavaju tako lako. Nepoverenje i nesigurnost biće prisutni još dugo vremena, ali ljudi jesu društvena bića, i tu se najviše ogleda rezilijentnost – kroz želju da se vodi ispunjen život. Međutim, ono gde se prihvatanje novih navika vrlo ubrzano videlo jeste prihvatanje onlajn kanala u svim sferama života – za komunikaciju, kupovinu, finansije, zabavu, obrazovanje. Zato ne čudi što ubrzani proces digitalizacije u narednom periodu i intenzivnu upotrebu tehnologija u poslovanju očekuje 50% ispitanika. Više od jedne trećine implementiralo je nekoliko projekata digitalizacije na ključnim segmentima biznisa, dok je kod 45% njih započet jedan ili više projekata. Najveći proboj i promena definitivno se vidi kroz ogroman rast e-trgovine. Istraživanje nam je pokazalo da će e-commerce biti prvi projekat u koje će ispitanici Direct PERSPECTIVE istraživanja ulagati, ali ne i jedini. Digitalna perspektiva pokreće biznise i u pravcu razvoja digitalnih proizvoda i stvaranja boljeg korisničkog iskustva i CRM-a.

Pokrenuli smo još mnogo tema – ko će biti heroji potrošačima u post-covid periodu, kojim medijima će se verovati, o budućnosti lokalnih brendova i još mnogo toga. Jedva čekamo da čujemo i vašu perspektivu.

Komentari