Koliko puta ste poželeli palačinke, izvadili činiju, sipali brašno, razbili jaje i shvatili – nemate mleko? Svi vole palačinke, retko ko razmišlja unapred šta je sve potrebno. Nekakve palačinke mogu da se ispeku i tako, ali baš vam i neće ostati u sećanju.

Identična priča dešava se u mnogim ozbiljnim kompanijama u Srbiji. Svi pričaju o employer brandingu, a mnogi zaborave koga sve treba uključiti u priču.

Recimo da ste na mestu marketara kompanije koja želi da unapredi svoj imidž poslodavca u javnosti. HR i menadžment održavaju silne sastanke, pohađaju Employer Branding akademiju, na mejl vam je stigao upitnik o zadovoljstvu zaposlenih. Uskoro i poziv da glasate za VRH poslodavca dok menadžment čita poslednji Infostudov izveštaj sa tržišta rada. I onda, tri meseca nakon prvog sastanka tj. tri meseca prekasno, stiže poruka od HR-a: “Imaš li vremena da popričamo o nekim vizualima i tekstovima koje smo napisali?” Palačinke ispečene, ukus onako, čak ni Nutela ne može da izvadi stvar.

Svedočili smo sličnim scenarijima puno puta i potpisujemo da je ubedljivo najbolje kada menadžment odmah uključi i HR, marketing i komunikacije na prvi sastanak o employer brandingu. Ko će bolje ispričati priču o nekom brendu od ljudi koji te iste priče i žive i stvaraju. A kada su još to oni isti koji razumeju važnost istraživanja i segmentiranja ciljnih grupa, znaju da osmisle ključne poruke, pametne vizuale i prilagode ton kampanja, kompanija je na konju.

Zato, ako ste marketar unutar jedne kompanije i vidite da se nešto “kuva”, ne čekajte da vas uključe prekasno. Ukoliko ste predstavnik agencije, potrudite se da klijenti od starta računaju na vas. Najbolje palačinke se peku kada su svi sastojci pomešani na samom početku.

U prilog tome, kao primer sinergije na gorepomenutoj relaciji navešćemo regrutacione kampanje na sajtu poslovi.infostud.com. One imaju za cilj da privuku kvalitetne kandidate u kompaniju. Radi se o integrisanoj kampanji koja osim oglasa za posao, glavni akcenat stavlja na sadržaj i započinje tekstovima – intervjuima sa zaposlenima koji već rade na pozicijama za koje se raspisuje konkurs. Na primeru poslednjih pet kampanja, koje izdvajamo iz mora onih koje smo radili, u proseku je broj pregleda oglasa rastao za neverovatnih 1.184%, dok je broj konkurisanja u proseku povećan za 6.067%.
Zato se držite najboljeg recepta, svi sastojci u jednoj činiji od samog početka. Uživajte u palačinkama! Testirajte nove opcije!

Komentari