BRIEF

29. juna 2019. godine održana je prva Parada ponosa u Severnoj Makedoniji. U tradicionalnom i konzervativnom, često otvoreno homofobičnom društvu, ovaj događaj bio je ogroman korak napred. Mnoge uvredljive reči nekoga opisuju kao drugačijeg ili geja. Makedonski jezik ima posebnu reč – „obraten“. U lokalnom slengu znači „obrnuto“ ili „pogrešna strana“ i slično.

IDEJA

Samo jedan brend usudio se da se založi za LGBT prava. Koristili smo lokalne uvide da pokažemo da je „obrnuto“ u redu i promenili smo ikonični logo na etiketi da bismo započeli borbu protiv samog etiketiranja. Napravljena je posebna boca sa etiketom koja se bori sa etiketiranjem.

REALIZACIJA

Coca-Cola logo na etiketi je preokrenut. Boce su poslate influenserima i podeljene učesnicima parade.

REZULTATI

Naša poruka je došla do više od 600.000 korisnika društvenih mreža, što je 50% svih korisnika društvenih mreža u Severnoj Makedoniji. U jednom postu imali smo 200% veći organski reach u poređenju sa redovnim promovisanim postovima i 6 puta veću stopu angažovanja. Prema izveštajima kompanije, afinitet prema brendu takođe je u ovom periodu dostigao najveći rast tokom 2019. godine.

NAGRADE

Kampanja je dobila nagradu The Award for Client Bravery na festivalu BalCannes.

TIM

Creative Director: Vladimir Simić
Growth Director: Irina Maja
Concept Developer: Bojan Krojan
Art Director: Boban Milanović
Account Manager: Biljana Petrova
Event manager: Aleksandra Mekamova

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

“Hrabrost je kada se Coca-Cola, ikoničan, globalni brend, bori za jednakost, slobodu i ljubav, na lokalnom nivou, bez obzira na okolnosti. To vraća dostojanstvo i smisao u posao kojim se bavimo. Tada znate da radite nešto važno, kao što je važno da stanemo jedni uz druge, da pokažemo ljudima oko sebe da ih razumemo i da za nas oni nikad nisu i neće biti pogrešni, bez obzira na to koga vole.” Vladimir Simić, Creative Director, McCann Skopje

OSVRT KLIJENTA

“Ova kampanja dokaz je da svojim radom, možda ne možemo uvek da promenimo svet na bolje, ali možemo da menjamo društvo i zajednicu u kojoj živimo i radimo. Veliki brendovi imaju obavezu da čine društvo boljim, da budu hrabri i da stoje iz onoga u šta veruju.” Martin Atanasovski, Sparkling Brand Manager for North Macedonia, Kosovo and Montenegro, The Coca-Cola Company

Komentari