KOLIKO JE DANAS VAŽNO ZA JEDNU KOMPANIJU DA IMA PERSONALIZOVAN PRISTUP U KOMUNIKACIJI SA POTROŠAČIMA?

Rečenica koja kaže – potrošači nikada nisu bili povezaniji, ali nama nikada nije bilo teže da se povežemo sa njima – tačno opisuje današnju situaciju na tržištu. Tu leži važnost i neophodnost personalizovanog pristupa u komunikaciji. Mogućnosti za upotrebu personalizacije velike su i naša Super Kartica sa više od 1.100.000 lojalnih korisnika svakodnevno nam pokazuje kako Market Intelligence i CRM povećava prodaju, profit i najvažnije od svega zadovoljstvo potrošača.

U KOJOJ MERI BREND MOŽE DA ZNA POTREBE I NAVIKE SVAKOG POTROŠAČA PONAOSOB I KOJU ULOGU U TOME IGRA DATA I ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA?

Potrošači od nas očekuju da ih znamo, da ih zapamtimo, da razumemo njihove trenutne i naslutimo njihove buduće potrebe. To je sve moguće danas uz dobru bazu, ali još važnije dobro korišćenje baze i razumevanje novih tehnologija. Bez relevantnih podataka, jasno, nema ni relevantne direktne ponude. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je 57% potrošača spremno da pruži lične podatke sve dok se te informacije koriste u njihovu korist i na odgovoran način.

DA LI JE BREND „ČOVEK“?

Uvek je postojala želja marketing stručnjaka da učine brend prijateljem potrošača. Taj postupak humanizacije brendova “brand anthropomorphism” podrazumeva da razmišljamo o brendu kao o osobi. Nema sumnje da svi želimo da izgradimo brend sa kojim će naši kupci želeti da budu prijatelji. Mercator-S kreira brendove upravo na taj način. Tako su nastale naše IDEA Online, IDEA Organic, IDEA London, IDEA Dorćol i IDEA Beograđanka. Zato je IDEA brend danas prepoznat kao moderan, inovativan i prilagođen potrošaču na lokalitetu, a tome u prilog govore i brojne nagrade koje smo dobili za ove projekte.

POTROŠAČI OČEKUJU DA BRENDOVI SA NJIMA RAZGOVARAJU I U TOM RAZGOVORU DA BUDU AUTENTIČNI. DA LI JE REALNO DA BREND KREIRA VIŠE HILJADA ILI MILIONA RAZLIČITIH PORUKA?

Kupac budućnosti je “me, me, me kupac” koji od ritejlera očekuje da budu pametni kao Google, jednostavni kao Apple, instant kao Twitter, društveni kao Facebook, personalizovani kao Amazon. Da bi to postigli, potrebna je jasna veza, usklađenost između masovne i direktne komunikacije i ujedno dodatna prilagođenost direktnim kanalima, od sadržaja do forme koju komuniciramo. Uspeh zavisi i od infrastrukture, tehnologije i alata koje koristimo i u kreiranju sadržaja i u praćenju toka direktne komunikacije. Zato sve što nam treba jeste malo mašte i puno podataka.

Komentari