Veliki tehnološki napredak i bitno smanjena pažnja prosečnog konzumenta medija glavni su uzroci migracije budžeta klijenata u svetu oglašavanja. Promene su brze, tako da predviđanja u ovoj oblasti uvek predstavljaju izazov sa neizvesnim uspehom.

Globalno posmatrano, udeo oglašavanja na televiziji pao je sa nekih 50 na 30 odsto. U Evropi čak i do 25 odsto. U ljutoj borbi sa glavnim konkurentom, digitalnim oglašavanjem, ova dva medija su se izjednačila 2016. godine. Međutim, već sledeće godine, najveći oglašivači na televiziji upravo su bili online giganti Amazon i Facebook. Sada se sa sigurnošću može reći da je oglašavanje online usluga i prodaje osvojilo ogroman prostor i da postaje jaka podrška TV oglašavanju.

U našoj zemlji, očekivani pad udela televizije još uvek se nije desio. Već deset godina ovaj medij zauzima stabilnih 55 odsto ukupnog budžeta za oglašavanje. Podaci iz 2018. godine ukazuju na još veći paradox – TV ulaganje poraslo je za dodatnih 10 odsto. Veliki oglašivači zadržali su postojeće nivoe budžeta na televiziji, a pojedini su ih, čak, i podigli.

U “TV-centričnim“ zemljama promene su velike i spore, ali ono što je posebno važno – donose kvalitet. Stabilno ulaganje u televiziju posledica je promena u ovom mediju. Sada nam je omogućeno praćenje programa i na druge, nekonvencionalnije načine. Ne samo u dnevnoj sobi i ne samo na TV aparatu. Više ne postoji ograničenje u broju kanala koje pratimo. Na taj način, polje za oglašavanje postaje veće, gotovo neograničeno, jer veliki broj kablovskih kanala omogućava vrlo targetirano oglašavanje. Za razliku od prethodnog perioda, cene oglašavanja sada postaju dostupne i korisnicima sa skromnijim budžetima.

S druge strane, oglašavanje u oblasti online medija beskrajno je izazovno. Kreativno, neograničeno i, što je najvažnije, budžetski lako prilagodljivo. Društvene mreže i oglašavanja na mobilnim aparatima najpotentnije su oblasti digitala. Influenseri su i dalje jedan od ključnih atributa, iako im je prorican mnogo kraći rok popularnosti. Gejming je ogroman potencijal kojeg postajemo svesni, tek, u trenutku ulaska u taj svet. Jedini nedostatak, koji međutim nije zanemarljiv, jeste nemogućnost preciznijeg praćenja ulaganja u sve oblike online oglašavanja, a samim tim i detaljnijeg poređenja i pouzdanije analize.

U celini gledano, migracija oglašavanja najintenzivnije se ispoljila u štampi, koja već godinama prepušta svoje budžete internetu.

U vremenu opšte medijske masovnosti, kada konzumenti za 90 milisekundi napuštaju taj prostor ukoliko im ponuda ne privuče pažnju, uspeh mogu da očekuju samo oni mediji koji pomognu potrošaču da dođe do sadržaja koji ga najviše interesuju.

 

Izvori za grafikon (udeo medija u ukupnom budžetu za oglašavanje u Srbiji): Nielsen Arianna, Statista i Zenith

Komentari