BRIEF

Istraživanje OECD otkrilo je da je Slovenija ispod proseka pismenosti u poređenju sa drugim evropskim zemljama, jer svaki četvrti Slovenac ima problem sa osnovnom pismenošću. Spar Slovenija, najpopularnija slovenačka prehrambena prodavnica, želela je da se pozabavi ovim problemom i pomogne Slovencima da čitaju više literature.

IDEJA

Spar Slovenija lansirao je novu vrstu knjiga koju bi trebalo pročitati svako domaćinstvo u Sloveniji – priču odštampanu na ambalaži mleka koja bi podsetila i podstakla čitavu porodicu da čita više.

REALIZACIJA

U januaru i februaru 2019. pokrenuli smo aktivaciju na društvenim mrežama. U saradnji sa piscem Boštjanom Gorencom – Pizamom i korisnicima društvenih mreža kreirali smo nove priče za spavanje. Potom su priče ilustrovane i pripremljene za štampu. Posle tri meseca revizije i proizvodnje, prve mlečne knjige pojavile su se na policama u maju 2019. U septembru smo bili domaćini ture knjiga, praćeni donacijom Spar Slovenije slovenačkim školskim bibliotekama.

KANALI KOMUNIKACIJE

Društveni mediji, pakovanje, POS, TV, događaji, štampa, PR.

REZULTATI

Mlečne knjige nalazile su se na policama svih 102 prodavnice Spara i došle su do većine Slovenaca. Reprodukovane su 1.100.000 puta, što ih čini najštampanijom slovenačkom knjigom svih vremena. Takođe, povećana je prodaja mleka za neverovatnih 10% (u Sloveniji prodaja mleka trenutno ima negativan trend). Po završetku projekta, Spar je donirao 20.000 evra školskim bibliotekama u udaljenim slovenačkim oblastima, omogućivši im da kupe nove knjige i osveže svoje police.

NAGRADE

Golden Sempler: Inovativna upotreba komunikacionog kanala
Balcannes: Top 25 projekata u regionu
AdStars: Kristalna nagrada

TIM

Account Director: Mija Gačnik Krpič
Account Managers: Anuša Žagar, Peter Dobovičnik
Creative Director: Robert Bohinec
Art Director: Robert Križmančič
Ilustrator: Maruša Koželj
Copywriter: Boštjan Gorenc – Pižama, Robert Bohinec
Designer: Janez Vizjak, Iztok Perko
Fotograf: Jure Novak

OSVRT KREATIVNOG DIREKTORA

“Svi smo bili oduševljeni kada smo čuli povratne informacije roditelja koji su naše knjige videli kao pozitivan podsetnik za čitanje. Voleli su bajke koje je napisao Boštjan Gorenc – Pizama i njihovu neočekivanu lokaciju, na proizvodu koji svi svakodnevno koriste – ambalaži od mleka. O projektu su pisali lokalni i globalni mediji, a stigao je čak i do najveće web stranice za katalogizaciju knjiga – Goodreads, koja je o njemu tvitovala. Ovi neverovatni rezultati pokazuju da bi brendovi trebalo da prevaziđu reči i preduzmu stvarnu akciju. Srećan sam što je naš klijent, Spar Slovenija, toga vrlo dobro svestan.” Robert Bohinec, Creative Director, Futura DDB

OSVRT KLIJENTA

“Navike se često počinju formirati u ranom detinjstvu i deca ih obično nasleđuju od roditelja. Videli smo izvrsnu priliku da podstaknemo čitanje proizvodom koji postoji u svakom domaćinstvu. Takođe, čaša toplog mleka neposredno pre spavanja podjednako je bitna kao i dobra priča pred spavanje. Mi smo to uvideli i podržali u cilju promocije čitanja.” Janja Stular, Head of Marketing, Spar Slovenija

Komentari