BRIEF

Društveno odgovorna kampanja ,,Moja koza / koža’’ potiče direktno iz Galenike! Uočili smo da u elektronskoj/digitalnoj komunikaciji korisnici se, umesto jezikom, često služe emotikonima i zanemaruju interpunkcijske i dijakritičke znakove iznad slova Č, Ć, Ž, Š, što može da dovede do negativne percepcije poruke. Želeli smo da skrenemo pažnju na ovaj „fenomen“, primarno mladima.

IDEJA

Saznali smo da je 21. februar Međunarodni dan maternjeg jezika i rodila se ideja za kampanju. Želeli smo da na ilustrativan i šaljiv način ukažemo na bitnost ispravnog pisanja i poštovanja pravopisa. Setili smo se reči „koza“ i „koža“, povezali sa Galenikinim brendom Pantenol, koji ima veze sa negovanjem kože i kreirali vizuale za prvi deo kampanje pod nazivom „Moja koza“ i drugi deo „Moja koža“. Na vizuale za „Moju kozu“ smo ubacili ilustracije koze koje su „pomogle nerazumevanje“ smisla rečenica, gde je cilj bio da se mladi zapitaju „zašto koza?“ a za „Moju kožu“ smo osmislili vizuale koji otkrivaju „enigmu“.

REALIZACIJA

Prvi deo kampanje tj. „Moja koza“ institucionalno je podržan od strane Filološkog fakulteta u Beogradu, dok smo drugi deo odradili samostalno, s obzirom da je pored pravopisnog momenta u pitanju i promocija proizvoda Pantenol. Nedelju dana pre Međunarodnog dana maternjeg jezika na bilbordima je osvanuo vizual koze u raznim situacijama – Sanjam njenu kozu (zaljubljena koza), Osetljiva mu koza (koza koja plače) i slično. Ovaj deo kampanje izazvao je reakcije koje smo želeli – zbunili smo i zainteresovali ljude. Na Međunarodni dan maternjeg jezika, veliki obrt – na istim pozicijama, kozu je zamenio vizual sa proizvodom Pantenol, a reč KOZA je dobila svoj dijakritički znak – postala je KOŽA. Jednom kvačicom dobili smo sasvim drugo značenje: Sanjam njenu kožu, Osetljiva mu koža. Paralelno, kampanja je ispraćena i na društvenim mrežama i u medijima.

KANALI KOMUNIKACIJE

OOH, digital, online i print mediji

REZULTATI

Ukupan reach kampanje na digitalu bio je 2.423.494. Mladi su odreagovali na ovu „provokaciju“ nizom pozitivnih komentara. Ispunili smo društveno odgovoran cilj – stavili smo temu pod „reflektor“ i inspirisali mlade da obrate veću pažnju na pravopis. Dodatno, kampanja je doprinela značajnom porastu prodaje Pantenol proizvoda.

TIM

ART direkcija, dizajn, copy-writting: Ivona Kisić, specijalista za vizualne i digitalne komunikacije, Galenika
Vođa tima: Jelena Stojanovski, marketing menadžer, Galenika
Tim: Mirjana Radnić Stepanović, senior product menadžer, Galenika; PR agencija Chapter4; digitalna agencija Evoke

OSVRT KREATORA IDEJE

„Kada u Google pretraživač ukucate ‘lepa koza’ on jedino što izbacuje kao rezultat su pomade, kreme i micelarne vode – ni jednu jedinu kozu! U tom smislu, i Google smo uspeli da ‘pokvarimo’.“ Ivona Kisić, Specijalista za vizuelne i digitalne komunikacije, Galenika

OSVRT KLIJENTA

Galenika je na ovom projektu „sama sebi bila klijent“ i ponosni smo na naše zaposlene, njihovu stručnost i posvećenost, koji čine ključni faktor uspešnog i odgovornog poslovanja.

Komentari