Šta je bilo zajedničko ex-YU brendovima? A po čemu su se razlikovali?

Jugoslavija je stvorila mnoge lovemark brendove koji uspešno traju i danas. Zajednička im je bila velika država koja je sama po sebi bila brend, a tržište je dugo bilo lišeno oštre konkurencije globalnih brendova. Međutim, to ne znači da proizvodi nisu bili kvalitetni i da je moglo da se prodaje bilo šta. I oni rođeni mnogo posle raspada Jugoslavije znaju priču o pojedinim jugoslovenskim brendovima iz različitih industrijskih grana, koji su se izvozili širom sveta. Ono što je u vreme SFRJ važilo za brend imalo je prepoznatljiv i imidž i kvalitet. Otvaranje zemlje prema Zapadu omogućilo je da se u svim sferama života osete trendovi koji su odatle stizali. Interesantno je da su ex-YU brendovi snažno isticali svoje regionalno poreklo i to je bila njihova snaga, a ne slabost.

Zašto su neki ex-YU brendovi ostali u prošlosti, a neki se i danas prodaju širom sveta?

Brendovi koji su uspeli da opstanu i prošire se, i van regije, bili su izgrađeni, imali su snažan brand equity, USP i dobar menadžment. Nekima dosta pomaže i činjenica da je dijaspora bivše Jugoslavije brojna, rasuta po celom svetu i čini se, prilično nostalgična. Međutim, iako potrošači iskazuju nostalgiju i nežne emocije vezane za ex-YU brendove, to nije dovoljan uslov za oživljavanje ili opstajanje brenda.

Šta pomaže brendovima da uspešno putuju kroz vreme?

Brend je obećanje koje se iznova ispunjava, kaže definicija. To znači da pronalaze način da ono što su ponudili od prvog dana kao svoj identitet i kvalitet za koje su vezali kupca, opstane u vremenu. Brendovi koji uspešno putuju kroz vreme ne prestaju da inoviraju, da komuniciraju i intrigiraju. Eto, u poslednjih 45 godina i Jaffa keks i Munchmallow vrlo su se suptilno prilagođavali smeni generacija, bili konzistetni u promovisanju svojih vrednosti i vrednosti svoje lokalne zajednice. Malo je brendova koji su poneli ime grada u svom logotipu tako prirodno kao Jaffa Crvenka.

Da li nostalgija danas može da proda brend? Koja je tržišna vrednost nostalgije?

Nostalgija je oduvek bila važna u marketingu i čini se da njen potencijal ne jenjava, naprotiv, mislim da će uvek biti važna. Pre svega, jer je neraskidivi deo ljudske prirode, koji podrazumeva emociju vezanu za nešto što u nama budi lep osećaj, pa makar sve to bilo prožeto i setom i nedostajanjem, i krajnjom subjektivnošću. Nostalgija daje našim životima osećaj kontinuiteta i smisla kako starimo. Naravno, ne možete zauvek živeti na krilima nostalgije, niti ona može biti glavna poluga u uspehu i razvoju bilo kog brenda.

Koji su najoriginalniji marketinški trikovi od pre 25-30 godina, a koji su danas postali mainstream poslovanja kompanija?

Što ličniji odnos sa kupcem, zatim dobra stara „od usta do usta“ preporuka ili ono što danas zovemo influencer marketing, kao i odgovornost prema zajednici u kojoj kao kompanija postojimo, nešto što menja oblike i tehnike realizacije, ali što jesu obavezni postulati poslovanja svake uspešne kompanije danas.

Komentari