MOŽE LI DANAS JEDAN BREND DA DOZVOLI SEBI LUKSUZ DA NE KOMUNICIRA SA SVOJIM POTROŠAČIMA SVAKODNEVNO KROZ VIŠE KANALA I NE BUDE AKTUELAN?

Mišljenja sam da svaki brend koji želi da ostvari pozitivan odnos sa svojim potrošačima treba da komunicira sa svojom definisanom ciljnom grupom kroz šarenolike kanale komunikacije. Potrošači često menjaju svoje želje, navike i mišljenje pa se samim tim tržište, kao i marketing menja u skladu sa njima. Živimo u dobu u kojem se sve „seli“ na digital, ukoliko se nije već „preselilo“. Samim tim, društvene mreže i veb-sajtovi kanali su komunikacije koji uživaju veliki značaj i pored toga što su dalekosežni, veoma lako se targetira ciljna grupa. Ovo nikako ne znači da tradicionalne kanale treba zanemariti.

KAKO ODREDITI „PRAVE“ KANALE KOMUNIKACIJE KOJI ODGOVARAJU BRENDU I CILJNOJ GRUPI KOJOJ SE OBRAĆAJU?

Svaki brend, kompanija, koorporacija mora da poznaje u dušu svoje potrošače ili klijente i konstantno da osluškuje njihove potrebe kako bi bila uspešna. Nema sumnje da kampanje koje podrazumevaju integrisane komunikacije dolaze do najšire publike, ali to ne mora da znači da će plasirana informacija doći do prave osobe. Da li će tradicionalni mediji ili digitalni imati primat u odnosu na drugi – zavisi od same kampanje, od poruke koja se šalje, šta želimo sa njom da postignemo, ali prvenstveno od ciljne grupe i tu se opet vraćamo na poznavanje svojih potrošača, što je od presudnog značaja.

ŠTA ZA BREND ZNAČI KREIRANJE SADRŽAJA 365/24/7 I KOJA JE TU OČEKIVANA ULOGA AGENCIJA?

Uloga agencije jeste da bude produžena ruka kompanije u svakom smislu te reči. Posledica zdravog odnosa između agencije i klijenta jeste konstruktivna, kreativna i uspešna saradnja i kao takva, ona direktno utiče na agencijsko kreiranje sadržaja koje je inicirano sa jasnim instrukcijama od strane klijenta. Kad smo kod kreiranja sadržaja, moram da napomenem da je kvalitet uvek bolji nego kvantitet. Nema potrebe da se pratioci, čitaoci ili gledaoci svakodnevno bombarduju sa svih kanala komunikacije u želji da brend ima što veću vidljivost na tržištu.

KADA GOVORIMO O INTEGISANIM KAMPANJA, DA LI BISTE PRE ODABRALI INOVATIVNU I “NIKADA VIĐENU” KAMPANJU ILI KAMPANJU KOJA NIJE PREVIŠE INOVATIVNA, ALI SIGURNO DONOSI DOBAR POSLOVNI REZULTAT?

Smatram da je sama strategija određene kampanje uslovljena proizvodom, uslugom ili ciljem koji želimo da postinemo. Tokom jedne godine realizujemo nekoliko kampanja, iako podržavam taj koncept, ne bih se usudila da apsolutno svaka kampanja bude „nikada viđena“, jer to sa sobom donosi nepotrebne rizike. One kampanje za koje znamo iz iskustva da će biti poslovno uspešne, uvek unapređujemo, nadograđujemo oblikujemo raznim kreativnim rešenjima u odnosu na prethodne, što je opet u neku ruku „nikada viđeno“ i kao takve umeju da budu izuzetno uzbudljive sa velikim brojem pozitivnih reakcija, ali i nagrada.

HRABRE BRENDOVE SREĆA PRATI – DA ILI NE?

Da. Ali ne bih se previše oslanjala na sreću. Čvrsto verujem da sreća takođe dolazi sa velikim trudom, radom i ambicijom. Sa jedne strane potrebno je da budete hrabri, jedinstveni, inovativani i kreativni kako bi uvek postavljali standarde na tržištu, dok sa druge neophodno je pratiti sve trenutne trendove i iste prilagoditi svojoj ciljnoj grupi, njenim potrebama i željama.

 

Komentari