“Ja bih ovo bolje!” rečenica je koju sam, kao student, pomislio hiljadu puta prolazeći pored bezbroj bilborda koji su bili „uvreda“ za mene kao grafičkog dizajnera. Nakon samo par meseci agencijskog rada, shvatio sam da kolege koje su radile iste te bilborde nisu u potpunosti odgovorni za estetiku istih.

Koliko puta ste dizajnirali nešto čime ste bili prezadovoljni, da bi nakon mora izmena od strane klijenta pomislili – ovo nikada neću staviti u svoj portfolio? Iako mnogi kreativci ovo brzo prihvate kao sastavni deo posla, branivši svoja rešenja rečenicom – ovako je klijent hteo, mnogi od nas postavljaju pitanje – estetika ili funkcionalnost?

Dobar dizajner ima tendenciju da pravi estetski lepa rešenja – sjajan dizajner pravi estetska rešenja koja donose rezultate. Koja je poenta lepog banera na koji niko neće kliknuti? Ili lep poster događaja na kome se niko nije pojavio?

Ipak, estetika jeste subjektivna stvar. Neki će biti oduševljeni kombinacijom crvene i plave boje, dok će kod drugih ova kombinacija izazvati jezu. Svi dizajneri imaju cringe od Comic Sans fonta, dok ga je moja kuma držala kao default font na svom Androidu. Odličan razlog za raskidanje kumstva, zar ne?

Za mene dobar dizajn je onaj koji prenese poruku sa što manje informacija, ali da li je ovo dizajn koji je namenjen svima i za svaki brend? Iskusan dizajner ne bi trebalo da pravi rešenja koja estetski zadovoljavaju samo njegove potrebe, već da sagleda i potrebe klijenta i ono šta on želi da postigne tim rešenjem. Iako nam se na prvi pogled čini da klijent želi „ružan“ dizajn, on zapravo traži funkcionalno rešenje. Tu mi kao dizajneri uskačemo!

Jako je bitno da svako rešenje koje dostavljamo klijentu potkrepimo informacijama koje smo stekli iskustvom i tako ga edukujemo. Nemojte da vas mrzi da znanje koje ste primenili u izradi rešenja „odbranite“ klijentu u sledećem mejlu, umesto što samo zakačite fajl i pošaljete best regards. Objasnite zašto ste stavili baš taj font! Objasnite zašto ste izabrali baš tu paletu boja! Objasnite zašto je slogan u desnom, a ne u levom delu vizuala! Objasnite zašto logo ne treba da bude veći! Objasnite! Na ovaj način, klijent će tražiti mnogo manje izmena i više će ceniti vaš rad, a vi ćete znati da ste iskoristili sve svoje znanje da napravite ne samo lepo, već i funkcionalno rešenje.

Stvar koje moramo biti svesni jeste – šta klijent želi, klijent će i dobiti. Dizajner to treba da poštuje, ali treba i da informiše klijenta o svim potencijalnim problemima „iskasapljenog“ rešenja, kako bi klijent potom mogao da donese najbolju moguću odluku, bez obzira da li će vam se to dopasti kao dizajneru ili ne. Ovo je jedini način da klijenti počnu više da cene naš rad i naše znanje, i jedini način da baš sledeće rešenje konačno bude to koje će završiti u vašem portfoliju.

Komentari