Prva ste agencija u Hrvatskoj koja je kreirala svoje NFT tokene. Zašto ste odlučili da se „ukačite“ baš na ovaj trend?

KontraNFT je samo nastavak mog ličnog interesovanja i istraživanja Web3 sveta. Prošle godine sam uložio malo više vremena u to istraživanje i detaljnije sam proučio hype koji je nastao oko NFT-ova i shvatio da to nije samo prolazni hype, nego stvar koja će ostati sa nama jako dugo. Web3 karakterizuje decentralizacija, u pozadini se nalazi nekakav blockchain, a NFT-ovi su samo jedna od mogućih primena tog blockchaina. Video sam veliki marketinški potencijal u ovoj priči, a kako sam pobornik „learning by doing“, zajednički smo u agenciji odlučili napraviti svoje NFT-ove i ponuditi ih tržištu. S obzirom da smo prvi na tržištu, nismo znali šta očekivati, ali smo svejedno bili jako prijatno iznenađeni interesovanjem i brojem prodatih tokena, pa za ovu jesen pripremamo i KontraNFT 2.0.

Da li je NFT samo prolazni digitalni krik?

Nije, samo je to sve u počecima, pa mnogima još nije jasno gde to mogu iskoristiti. To je kao internet 1998. godine. Mnogi su tada videli ogroman potencijal, ali još se nije znalo gde će nas to dovesti. Trebaće ipak dosta vremena pre nego što cela priča doživi masovnu primenu – nije se ni internet razvio u godinu dana. Za početak, korisnici će se morati edukovati i početi koristiti određene stvari iz Web3 sveta, poput digitalnih novčanika. Onda će morati naučiti kupovati kriptovalute, koje će pohraniti u te novčanike, sa kojima će onda moći kupovati razne digitalne proizvode, među njima i NFT-ove. Ali to je proces u koji se krenulo i nema povratka nazad, samo je pitanje koliko brzo će korisnici prihvatiti nove tehnologije i početi ih koristiti.

Zašto su NFT-ovi zapravo jedan veliki kreativni playground? Šta nude klijentima, a šta agencijama?

Za sada, najčešće se NFT-ovi povezuju sa nekakvom digitalnom umetnosti. Određeni autor ili grupa autora napravi svoju kolekciju, napravi se marketinška kampanja, izgradi community koji kupi kolekciju i onda se to dalje prodaje na tržištu. Ja, načelno, nisam pobornik takvih projekata, jer ih većina nema iza sebe ništa konkretno osim „evo ti slika jednog magarca, jednog od njih 10.000 koje smo kreirali“. Mene zanimaju projekti koji iza sebe imaju neki utility, neku dodatnu korist za kupca. Zbog toga smo KontraNFT gradili u tom smeru – svi kupci su dobijali određeni utility kupovinom samog NFT-a, od toga da su dobili konsultacije naših stručnjaka, do ručka sa vlasnicima agencije.

Hoće li NFT u budućnosti zameniti buket cveća, dobro vino ili neki lep nakit kao poklon?

Neće sigurno 100% zameniti, ali sigurno hoće nadopuniti. Mi smo svi navikli na fizičke poklone, ali recimo, ako znate da je vaš klijent gamer, zašto mu ne biste kupili neki digitalni dodatak za igru? I to onda može biti NFT, pa recimo kupite NFT, pošaljete ga u njegov digitalni novčanik i klijent ga onda može koristiti u igri kao neki dodatak.

Komentari