Mrze li samo agencije pitcheve ili razloga za mržnju imaju i klijenti?

Pitch je deo procesa i zato ne bih rekla da agencije mrze pitcheve, kao što se ne bih složila ni da klijenti imaju razloga da ih mrze. Možda nije najbolji, ali je celishodan način odabira agencija i za to postoje brojni razlozi. Tako pitch omogućava svim „igračima“ da steknu opšti utisak o tržištu i ponudama, ali predstavlja i svojevrsno „takmičenje“ u idejama. Naravno, postoje i one kompanije koje raspisuju pitch radi dobijanja najpovoljnije cene od „novih“ igrača, ali isto tako i one koje dobijaju na uvid jako dobre ideje, koje ponekad umeju da iskoriste za svoje kasnije potrebe. Sve ovo ukazuje na potrebu da se pitch proces uredi, od broja agencija koje se pozivaju, roka za odgovor, plaćenog rada agencije, „zaštite“ ideja koje su prezentovane itd.

Da li je besplatan pitch zaista besplatan?

Samo učešće na pitchevima nije plaćeno, ne samo na našem tržištu, već i na mnogim drugim. Agencije utroše svoje vreme i resurse, te u tom smislu nijedan pitch nije besplatan. Naprotiv. Međutim, i pored toga, postoji dosta razloga zbog kojih agencija treba da se odluči da izađe na pitch koji za njih predstavlja profesionalni izazov.

Zašto (ne)izbegavati pitcheve?

Treba imati u vidu da je zaposlenima u agencijama pitch prilika da pobegnu od svakodnevnih operativnih procesa, da daju “slobodu” svojim kreativnim idejama. Zbog toga je svaki pitch novi izazov u kojem agencije iskušavaju sopstvene granice. Testiraju, ne samo sebe, već i svoje kolege. Iz učešća na pitchu često se “izrode” ideje koje nađu svoju primenu u nekom drugom projektu, i budu jako dobre. Zato i sami klijenti, kompanije, raspisuju pitcheve da bi “čule” što više dobrih ideja. Agencija to razume, i učestvuje ukoliko ima priliku da pokaže svoje znanje, umeće, i ideje. Ukoliko je tim prezauzet, ili ne može da se maksimalno posveti zadatku, onda ne treba ni prihvatati učešće na pitchu. Zaposleni u agencijama nikada ne smeju izgubiti iz vida da su kvalitet rada i zadovoljstvo klijenata uvek na prvom mestu.

Mogu li klijenti opstati bez agencija?

Nisam uverena da će u narednom periodu biti nekih većih promena u odnosu klijent-agencija. Promene su postupne i u skladu sa potrebama i klijenata i agencija. Agencije pomažu razvoj biznisa klijenta, poznaju brendove i tržište, i praktično su im nezamenjiv partner, bilo da je reč o plasiranju nove robne marke ili, pak, kreiranju lica poslovno uspešne i društveno odgovorne kompanije. Normalno je da bi se uspešni klijenti razvijali i bez angažovanja agencija, ali bi deo svojih resursa morali da odvajaju za poslove van svog redovnog delokruga. Angažovanjem agencije kompanije ne samo da se brže razvijaju i pozicioniraju na tržištu, nego se u punoj meri usmeravaju na izazove u okviru sopstvene delatnosti. Praktično, i za klijenta i agenciju najcelishodnije je da rade posao koji najbolje znaju.

Komentari