Na koji način Single Origin kafe donose iskorak u održivosti na tržištu kafe u Srbiji?

Pitanje očuvanja životne sredine sve je aktuelnije u savremenom društvu, i jedan je od strateških ciljeva i naše kompanije. Iako su Grand Single Origin kafe svojevrsni noviteti na tržištu, njihovim lansiranjem otišli smo korak dalje kada je reč o održivom poslovanju. Ovo je prva kafa u Srbiji koja se pakuje u biorazgradivu ambalažu, odnosno GENPROTECT foliju koja ne sadrži aluminijum. Ova vrsta ambalaže napravljena je iz obnovljivih izvora, na bazi ulja šećerne trske i uljane repice, a proizvodnjom ovakvih pakovanja emisija gasova sa efektom staklene bašte umanjuje se za 63%. Naše Single Origin kafe pokazatelj su da sigurnim koracima idemo ka tome da maksimizujemo naš pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Zašto je važno da brendovi brinu o životnoj sredini koristeći ekološki prihvatljivu ambalažu?

Održivo poslovanje nije budućnost, već sadašnjost, u kojoj treba da delujemo promišljeno, pametno i odgovorno za sadašnje generacije i samim tim za još bolji život onih koji ostaju iza nas. Brendovi koji se vode principima unapređenja ekološke održivosti, svojim poslovanjem daju pravi primer odgovornog ponašanja, jer svi na kraju imamo jedan cilj – da očuvamo naše okruženje i planetu. Ekološka ambalaža se sastoji od prirodnih, biorazgradivih materijala, koji mogu da se recikliraju, za nove ambalaže. Zbog toga je izuzetno važno da se broj ekoloških pakovanja proizvoda povećava, čime će se uvećati i pozitivan uticaj u pogledu zaštite životne sredine. Zato mi konstantno radimo na unapređivanju procesa proizvodnje i pakovanja kafe.

Zašto je potrošačima danas, više nego ikada ranije, bitno da su brendovi koje kupuju društveno i ekološki odgovorni?

Svi smo više nego svesni negativnog uticaja globalnog zagrevanja, klimatskih promena i zagađenja životne sredine. Ujedno, dobro je da smo svi svesniji i odgovornosti koju bi svaki čovek trebalo da ima i učini nešto da to spreči. Resursi su potrošni i zato je neophodno okrenuti se ka održivim principima proizvodnje. Potrošači u velikom broju smatraju da je dužnost brenda da ponudi i određenu dodatnu vrednost. Osim što im je važan vrhunski kvalitet onoga što kupuju, postaje im bitno šta je „priča“ ispod površine i poruka koja se šalje. U našem slučaju, važan im je sastav, kvalitet i svežina kafe koju konzumiraju. Takođe, oni žele da znaju kako je kafa gajena i da li je uzgajana na odgovoran i održiv način, kako se proizvodi i u kojoj ambalaži pakuje. Otuda je ovo bilo pravo vreme da predstavimo novitete koji su ekološki prihvatljivi i društveno odgovorni.

Dodatno, i saradnja sa Farmer Connect organizacijom ima humanu notu. O čemu se radi?

Prvi smo na tržištu koji su lansiranjem Single Origin kafa uspostavili saradnju sa Farmer Connect organizacijom. Kroz ovu saradnju, pružili smo priliku našim potrošačima da se upoznaju sa putem kafe od plantaže na kojoj se uzgaja, sve do šoljice. Zahvaljujući upotrebi BLOCKCHAIN tehnologije, potrošači mogu da istraže poreklo omiljenog crnog napitka, ali i da se upoznaju sa ljudima zaslužnim za uzgajanje ove kafe, njihovim radom i životnim uslovima. Human karakter koji stoji iza ove priče odnosi se na donaciju koju svako od nas može da napravi. Skeniranjem QR koda na ambalaži ovih kafa, svako od nas može da donira određeni iznos čime se obezbeđuje čista pijaća voda i održivi ekosistemi u Ruandi i Brazilu.

Kakve benefite, tradicionalnim ljubiteljima kafe u Srbiji, donosi digitalizacija i upotreba blockchain tehnologije na kesici?

To je definitivno jedan vid personalizacije komunikacije koju nam je upotreba BLOCKCHAIN tehnologije omogućila. Ideja projekta bila je da potrošačima približimo kafu na jedan potpuno novi način i povedemo ih na egzotično putovanje oko sveta i upoznamo ih sa kompletnim procesom uzgoja kafe u određenoj regiji, ali i kreiramo emotivnu povezanost sa farmerima u tim, nama dalekim, zemljama koji se uzgojom kafe i bave.

Šta će biti svrha industrije kafe u budućnosti?

Ukoliko govorimo o kategoriji turske kafe, u našem regionu ona je deo nasleđa već vekovima. Asocijacija je na pripadanje, zajedništvo, ona je večna klasika i ritual bez koga teško zamišljamo svoj dan. U tom smislu, svrhu joj je lako naći. Tu je da zbližava, spaja, ponudi komfor u krugu ljudi sa kojima je ispijate, ona je porodica i dom. S druge strane, industrija kafe vrlo je izazovna i dinamična. Sve više potrošača u toku dana popije sve više šoljica različitih kafa, i „in-home“ i „on-the-go“. Industrija mora da odgovori na sve te potrebe, kako bismo u svakom trenutku bili relevantni za različite grupe potrošača, bez obzira na izazove sa kojima se svakodnevno suočavamo.

 

Komentari