Na osnovu kojih kriterijuma danas klijenti biraju agencije sa kojima će sarađivati?

Pitch je odavno velika tema i predugo se ne rešava. Kada stigne poziv za pitch, prvo pitanje većine pozvanih agencija je – da li je namešten? Onda slede pitanja – koliko je agencija pozvano i koje?
Kako to nisu transparentne informacije, neminovna posledica je širenje rumora, ali i udaljavanje od glavnog pitanja – a zašto pitch? Pod pritiskom rokova i želje za pobedom, agencije za pripremu pitcheva ulažu vanserijske napore, a prezentacija ideje klijentu obično traje sat vremena. Takođe, zanimljiv je podatak kako to da na istom pitchu učestvuju i kreativne i PR i BTL i event i medijske agencije… Ovako nejasan miks, sa još manje jasnim kriterijumima, postavlja isključivo klijent, a razlog tome ostavlja prostor za razna nagađanja.

Da li je besplatan pitch zaista besplatan? Da li bi u Srbiji moglo da zaživi praksa plaćenih pitcheva?

Pitch je pozivni konkurs. U praksi, za agenciju nikada nije besplatan, dok za klijente uglavnom jeste. Pravilan pristup pitchu traži znanje, vreme, novac i podrazumeva niz neophodnih koraka, od donošenja odluke za podizanjem konkursa do njegovog pravilnog sprovođenja. Ukoliko bi klijenti i agencije uspeli da postignu pismenu saglasnost o pravilima za realizaciju pitcha, sigurno bi se svi teže odlučivali da uđu u ovu kompleksnu i skupu akciju.

Zašto su pitch pravila, koja je usvojio IAA pre nekoliko godina, mrtvo slovo na papiru?

Vodič za pitcheve je dostupan dokument koji godinama postoji na web sajtu IAA Srbija. Kako se radi o preporuci, IAA, kao tripartitna asocijacija, nema pravo da ga nameće niti svojim članovima, niti bilo kom subjektu na tržištu. U tom smislu, bilo bi korisno da se o ovoj temi otvoreno govori na javnim strukovnim diskusijama i forumima, i tako doprinese mogućem vraćanju pravih vrednosti advertajzinga odumrlih, između ostalog, usled posledica loše vođenih pitcheva.

Zašto (ne)izbegavati pitcheve?

Osnova svakog odnosa je poštovanje. Ono podrazumeva uvažavanje rada i stručnosti svake strane i sve dok se takav odnos ne uspostavi neće biti ni ferpleja, a onda ni pobednika, ni profesionalnog napretka.

Ima li kršenja etičkog kodeksa u toku pitch procesa?

Ima, ne zna im se broj. I stvari su vrlo jednostavne – dok nema dokaza, nema ni krivaca!
Ostaje na svakom od nas da se ponašamo i radimo u skladu sa sopstvenom savešću i etičkim vrednostima.

Komentari