U sred smo pandemije za koju niko ne zna kolike će implikacije imati na ekonomiju, a naročito na manje zemlje i ekonomije i na živote miliona ljudi. Za mnoge kompanije, vođenje poslovanja u vreme trenutne krize jedini je fokus, osiguranje likvidnosti i puki opstanak trenutno je osnovna potreba.

Ali na duže staze, doneti dodatnu vrednost brendovima, zaposlenima, vlasnicima kapitala i društvu u celini, zahteva i fokus na rast. Iako sada deluje skoro pa nemoguće misliti na rast, oporavak će se kad tad desiti, što pokazuju i prethodne krize.

Nasleđe krize 1930. su između ostalog: helikopter, najlon, radar, mlazni motor kao i pivo u limenci i krema za sunčanje.

Jedan pametan čovek koji uspešno posluje u regionu i dosta se vodi ‘stomakom’ u donošenju velikih poslovnih odluka, reče skoro ono što možda svi znamo, ali uvek je dobro nanovo čuti neku prostu istinu:

“Najlakše će se krizi adaptirati i izvući iz nje veliki, ali i mali. Veliki zato što imaju više resursa, već izbalansirane rizike pošto su se verovatno već do sada diverzifikovali, i mogu sami sebe da finansiraju iz svog protoka novca. A mali se lakše adaptiraju, reorganizuju redove i nastave dalje.“

Svi izbacuju prognoze kako će se svet promeniti nakon Covid-a, a u suštini niko još ništa ne zna. Ali to ne bi trebalo da spreči rukovodioce kompanija, ljude od strategije, inovacija, da se upitaju – a šta ako?

Šta ako kriza zauvek izmeni cenu ili regulative nečega što vas je do sada sputavalo da krenete u pravcu koji vam se činio zanimljiv? Ako isplivaju ljudske potrebe koje biste mogli iskoristiti novim biznis modelom? Ovo možda podrazumeva ulaženje u nove sektore, partnerstva… Ako je ikada postojao trenutak da preispitate status quo, to je sad! Oni koji mogu, treba de se fokusiraju i na napad i na odbranu.

Sada je i trenutak da punom snagom zagazite u tzv. business intelligence, analitiku, podatke, kako biste plivali u vreme nepoznatog i nepredvidivog.

Mnogo je prilika i načina da se podaci angažuju, od modelovanja ponašanja, prodaje, do prepoznavanja promene u trendovima i kulturi. Svakako odluke utemeljene u podacima danas, imaju zaista istorijski značaj i dele vođe od sledbenika.

Komentari